Rechter verbiedt motorclub Bandidos

Motorclub Bandidos wordt verboden, zo heeft de rechtbank in Utrecht vandaag besloten. Volgens de rechter pleegt en stimuleert de motorclub geweld en worden geweldsincidenten van leden beloond.

Leden van motorclub Bandidos in gesprek met hun advocaten Leon van Kleef en Marnix van der Werf voorafgaand aan de rechtszaak.

Leden van motorclub Bandidos in gesprek met hun advocaten Leon van Kleef en Marnix van der Werf voorafgaand aan de rechtszaak. © ANP

Het Openbaar Ministerie vindt dat Bandidos Motorcycle Club als vereniging verboden moet worden en spande een rechtszaak aan. De rechter geeft het OM daarin gelijk en verbiedt de motorclub per direct. Het verbod geldt in Nederland voor zowel de nationale als de internationale vereniging.

De motorclub heeft volgens het OM niet alleen een uitgebreide geschiedenis van geweld, maar – sterker nog – verheerlijkt zelfs geweld. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de speciale ‘Expect No Mercy’-patch die Bandidos kunnen verdienen als ze grof geweld plegen. Er moet tenminste bloed hebben gevloeid voordat ze het lapje op hun jack mogen naaien. ,,Geweld wordt met deze onderscheiding ritueel vereerd en gestimuleerd”, aldus Officier van Justitie Ward Ferdinandusse.

Motorclub Bandidos is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft zogeheten chapters in verschillende steden. Sindsdien zijn ook de nodige bikerwars uitgevochten, maakt het OM duidelijk. Ze wijzen op de aanslag op Bandidos-voorzitter Harrie Ramakers, bij wie in 2014 een granaat naar binnen werd geworpen. Tegen de politie verklaarde Ramakers dat hij een bloedspoor door heel Nederland zou trekken als zijn zoon – ook lid – iets zou overkomen.

Niet voldoende

Volgens het OM is een verbod voor alleen de Nederlandse afdeling niet voldoende. ,,De internationale structuur van de Bandidos MC maakt het noodzakelijk dat activiteiten van alle, ook buitenlandse Bandidosleden in Nederland worden verboden”, motiveerde het OM afgelopen oktober tijdens de behandeling van de zaak.

De advocaat van Bandidos meent dat een verbod inbreuk maakt op het ,,fundamentele recht op vereniging”. Daarnaast is Bandidos volgens hem geen wereldwijd georganiseerde club, dus kan die als zodanig niet verboden worden.

Geen zin

Het OM onderzoekt ook de mogelijkheden om motorclubs No Surrender en Satudarah te verbieden. Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, gaf eerder aan dat het geen zin heeft. ,,Stel dat het nu lukt om Bandidos te verbieden, dan noemen ze zich niet langer Bandidos, maar bij wijze van spreken Ramdidos”, zegt Brouwer. ,,Ze veranderen twee letters op hun hesje en gaan gewoon door. Dat gebeurt nu ook in Duitsland, waar bepaalde afdelingen van Hells Angels door de rechter zijn verboden.”

Het is niet voor het eerst dat het OM probeert een motorclub te verbieden. In 2009 maakte de Hoge Raad een einde aan pogingen om een afdeling van Hells Angels te verbieden. Volgens de rechters ging het toen te ver om een hele organisatie te verbieden, zelfs als meerdere leden zich schuldig maken aan ‘ongewenst gedrag’.