Rellen in Ede – Burgemeester roept hulp Marokkaanse consul in

epa03447629 Moroccan Muslims take away sheeps to be sacrified, during the Eid-al-Adha in Casablanca, Morocco 26 October 2012.  Muslims around the world celebrate the Eid al-Adha feast by slaughtering goats and sheep in commemoration of the Prophet Abraham's readiness to sacrifice his son to show obedience to God.  EPA/MOHAMED MESSARA

Guelzim gaat in gesprek met Marokkaanse reljongeren

De Marokkaanse consul-generaal Khalid Guelzim gaat in gesprek met de Marokkaanse jongeren in de wijk Veldhuizen in Ede. Dat is een van de uitkomsten van een gesprek dat vrijdag plaatsvond tussen burgemeester Cees van der Knaap, wethouder Marije Eleveld van wijkwerk en minderhedenbeleid, de politie en Guelzim zelf.

Een groep van tientallen jongeren – meestal van Marokkaanse komaf – zorgt sinds enige tijd voor ongeregeldheden in met name het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst in Ede. Daar was tot voor kort een theehuis dat door jongeren werd bezocht. Dat is wegens de sloop eveneens gesloten.

Burgemeester Van der Knaap stelde dinsdag voor het komende half jaar een samenscholingsverbod in voor de wijk Veldhuizen. Van der Knaap liet vrijdag weten het toe te juichen dat Guelzim met vertegenwoordigers van verschillende Marokkaanse groeperingen gaat praten. Daaronder is ook het bestuur van de Marokkaanse moskee. Al Mouahidin. Het bestuur kwam vrijdag, samen met de stichting Samenstede (een organisatie die in de Edese samenleving burgers bij elkaar probeert te brengen), met een verklaring. ,,De organisaties veroordelen met klem de brandstichtingen en de vernielingen van andermans eigendommen. De Edese Marokkaanse gemeenschap keurt dit gedrag af en roept maatschappelijke organisaties en buurtbewoners op elkaar op te zoeken om in dialoog te gaan ten einde de rust te laten wederkeren”, zo schrijven ze.

Van der Knaap: “Deze verklaring maakt duidelijk dat het overgrote deel van de Edese Marokkaanse gemeenschap de ongeregeldheden scherp afwijst en haar best doet om de verhoudingen weer zo snel mogelijk te normaliseren.”