Romeinse hooligan krijgt twee en een half jaar gevangenis in Engeland

Een leider van de Ultra’s nam deel aan zwaar lichamelijk geweld en opruiing kort voor de match tussen AS Roma en Liverpool in april dit jaar.

DOOR: MARTIJN HAAS
Romeinse hooligan krijgt twee en een half jaar gevangenis in Engeland

De Ierse Liverpool-fan Sean Cox verkeert nog steeds in kritieke toestand nadat hij in april dit jaar werd aangevallen door ‘fans’ van de Italiaanse voetbalclub AS Roma. Gisteren hoorde een van de geweldplegers dat hij twee en een half jaar gevangenisstraf krijgt opgelegd in het Verenigd Koninkrijk.

Gevangenis

Daniele Sciuscio (29) zal de komende tijd moeten tuchten in een Britse gevangenis. Het is te hopen voor hem dat hij niet hoeft te luchten met fans van FC Liverpool. De Britse rechtbank in het kanton Preston houdt Sciuscio ervoor verantwoordelijk aan de basis te hebben gestaan van het hooligan-geweld waardoor de 53-jarige Sean Cox ernstig gewond raakte.

Stadion

Camerabeelden bij het stadion in Liverpool hebben uitgewezen dat Sciuscio aanwezig was bij de mishandeling van de Liverpool-fan. Hij heeft zelf niet geslagen of geschopt maar liep wel rond met een riem, en schijnt een leiderstype te zijn die anderen aanzette tot hun daden.

Wedstrijd

De vechtpartij vond plaats kort voor het begin van de Champions-league wedstrijd tussen Liverpool en Roma, in april van dit jaar.

De straf is een poging het toch weer toenemende hooligangeweld bij Europese wedstrijden aan banden te leggen.