Satudarah rijdt in Middelburg zonder verboden clubkleuren

Zo’n 250 motorrijders reden vandaag in Middelburg de Rit voor de Molukken. Ze hielden zich aan de voorwaarden die de burgemeester eerder deze week stelde en droegen dus geen clubkleuren.

Burgemeester van Middelburg Harald Bergmann gaf eerder deze week zijn fiat voor de tocht, op voorwaarde dat er geen logo’s van Satudarah, Saudarah en Supportcrew 999 gedragen zouden worden. Satudarah zelf werd begin deze week verboden.

Voor het eerst in de twaalfjarige geschiedenis kwam vandaag ook de landelijke pers op de Rit voor de Molukken af. Zouden leden van Satudarah ‘in colors’ (het vest met Satudarah-logo op de rug) meerijden en het verbod aan hun laars lappen? Dat bleek niet het geval.

Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg is blij dat alles goed is gegaan. ,,Ik ben blij en opgelucht dat het dankzij een goede voorbereiding allemaal goed is verlopen”, aldus Bergmann. ,,Ik heb van de politie begrepen dat er geen uitingen te zien zijn geweest. Ik had het heel jammer gevonden als dit goede doel en de organisatie zouden worden besmeurd door andere zaken. Maar gelukkig is er niets voorgevallen.”

Succes

Mogelijk vanwege de landelijke aandacht voor de rit, mogelijk ook vanwege het goede weer werd de twaalfde editie van Rit voor de Molukken een succes. De organisatie schat dat er zo’n driehonderd motoren meereden, allemaal voor het goede doel. Het geld dat Rit & Rock voor de Molukken opbrengt gaat naar LSM Cergas, een organisatie die zich op de Molukken inzet voor de gemeenschap. Dit jaar gaat er geld naar een sociale werkplaats. Daarnaast ondersteunt de rit ook een schooltje.

Voor het vertrek werd er een minuut stilte gehouden voor Peter Roose, deelnemer van het eerste uur. Roose overleed in januari. Zijn goede vriend John Menheere reed mee op de motor van Peter die John na zijn dood heeft gekocht. Achter op de motor een pakketje met een foto van Peter. ,,Ik heb zijn as op de motor vastgebonden. Hij reed altijd mee. Peter kwam uit deze wijk en had veel Molukse vrienden. We hebben nog gedacht om de as halverwege uit te strooien maar uiteindelijk besloten dat niet te doen. Dat zou te veel gedoe geweest zijn en Peter hield helemaal niet van poespas.”