Scholen in West-Brabant sturen klassen naar huis: te weinig leraren door coronavirus

BREDA/ROOSENDAAL – Wel of geen school maandag? Het is de vraag, die schoolbestuurders, leerkrachten én ouders in West-Brabant bezighoudt. Sommige scholen kunnen nauwelijks voldoende leerkrachten op de been brengen en voegen daarom de groepen samen. Andere scholen in de regio zijn genoodzaakt klassen naar huis te sturen.

Volgens bestuursvoorzitter Stephane Cépèro van onderwijskoepel Lowys Porquin (31 scholen) wordt het nog een hele puzzel. Zaterdag heeft hij het RIVM-protocol met zijn schooldirecteuren nog eens doorgenomen. ,,Het is vrij simpel: blijf thuis bij verkoudheid. Daarna laten we het op lokaal niveau over aan de directeuren.”

Hij vervolgt: ,,Zondag kreeg ik een eerste terugkoppeling dat één van onze scholen het maandag met zes leraren minder moet stellen op een totaal van elf groepen. De school blijft open, van de groepen die het treft hebben we de ouders op de hoogte gesteld.’’ Van scholen die sluiten lijkt, ondanks eerdere berichtgeving, vooralsnog geen sprake.

Ook scholenkoepel INOS in Breda (28 scholen) kan maandag niet meer alle leerlingen opvangen. INOS volgt de richtlijnen van het RIVM, waardoor veel leraren met ziekteverschijnselen thuis moeten blijven. ,,Sowieso moeten er klassen naar huis gestuurd worden, daarover hebben we ouders al geïnformeerd”, laat bestuurssecretaris Anita van der Aa weten. ,,Maar om hoeveel klassen het gaat, is nog niet duidelijk. Het is een hele puzzel die de directeuren moeten leggen.”

Om hoeveel klassen het gaat, is nog niet duidelijk. Het is een hele puzzel die de directeu­ren moeten leggen

Anita van der Aa, INOS

Vinger aan de pols

Andere schoolbesturen, zoals KPO Roosendaal en Stichting Openbaar Onderwijs West-Brabant, houden nog een vinger aan de pols. ,,We volgen de richtlijnen van het RIVM en hopen de schade zoveel mogelijk te beperken”, zegt Kees Mens, lid van het College van Bestuur van KPO. ,,We zullen een beroep moeten doen op de vervangingspool, maar die droogt bij een normale griepepidemie al snel op. Met het RIVM-advies voor Brabant in de hand zal dat niet anders zijn.”

Op de eerste schooldag van de week zoekt de KPO de oplossing nog in het opdelen van de groepen. Andere scholen zijn daar juist terughoudend in, zegt onder meer Van der Aa van INOS: ,,Normaal doen we dat wel, maar op advies van het RIVM willen we de kinderen niet nog dichter bij elkaar zetten in grote groepen.”

Met Breda plots als ‘Nederlandse hoofdstad’ van het coronavi­rus is waakzaam­heid geboden

Michiel Maas, Markland College

‘Waakzaamheid geboden’

,,Ja, er zal lesuitval zijn. En ja, leerlingen zullen thuis blijven.” Rector Michiel Maas van het Markland College Oudenbosch/Zevenbergen weet wat hij kan verwachten en heeft daar ook alle begrip voor. ,,Het viel me na de carnavalsweek nog alleszins mee met de griepgevallen, maar met corona erbovenop en de RIVM-waarschuwing voor Noord-Brabant is netjes opvolgen de logische insteek. Met Breda plots als ‘Nederlandse hoofdstad’ van het coronavirus is waakzaamheid geboden.”

Een overzicht van wie waar maandag thuisblijft, lepelt Peter Dirven van de Curio Onderwijsgroep niet zo maar op. ,,Onze werkgebied strekt zich uit van Tholen tot Andel. Er zullen vast leerkrachten verkouden thuis blijven. Maandag hebben we daar meer zicht op en zien we waar eventuele gaten opgevuld moeten worden