Sonja Holleeder getuigt tegen lievelingsbroer: ‘Willem is tot de laatste vezel gespannen’

Al heeft ze hem verraden, beroepscrimineel Willem Holleeder houdt nog steeds van zijn ‘lievelingszus’ Sonja. Ze verschijnt maandag voor het eerst als getuige in de rechtbank. Haar getuigenis met schrikbarende details zal heftige emoties oproepen – maar haar verhaal heeft ook een zwakke plek.

De strafzaak tegen Willem Holleeder draait om afrekeningen in het criminele milieu. Holleeder wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de moorden op onder anderen Willem Endstra in 2004 en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout, nota bene de echtgenoot van Sonja, in 2003. Het Openbaar Ministerie ziet hem het liefst voor de rest van z’n leven achter tralies verdwijnen. En daarvoor heeft het de hulp gekregen van zijn zussen.


Sonja Holleeder op schoot bij Cor van Hout, en hun dochter in 1992 op het strand van Zandvoort (privécollectie familie Holleeder)

Sonja is voor het Openbaar Ministerie een belangrijke getuige. Zij kan uit eerste hand schetsen wat er is gebeurd. Veel andere getuigenissen in het dossier zijn via via gekomen, maar Sonja zou Willem zélf hebben horen verklaren over de moorden. Sonja is ook degene tegen wie Willem zo ontzettend tekeergaat in de zogeheten Holleeder-tapes, de stiekem gemaakte geluidsopnamen waarin te horen is dat Willem haar verschillende keren met de dood bedreigt.

 

De opnamen zijn gemaakt op initiatief van de jongste zus van Holleeder, Astrid. Volgens justitie bevestigen ze het beeld dat Holleeder geen tegenspraak duldde. “Ze worden straks ook in de rechtszaal afgedraaid”, zegt misdaadverslaggever Paul Vugts van Het Parool. “Als je ze hoort, kun je je wel voorstellen dat mensen doodsbang zijn als hij zo tekeergaat.”

‘Dreigementen waren straattaal’

Willem Holleeder ontkent dat. Hij beweert juist dat Jordanezen zo nou eenmaal communiceren. Sonja en Astrid zouden wat dat betreft geen haar beter zijn. Holleeder zal bovendien tegen de rechter zeggen dat hij de dreigementen nooit daadwerkelijk had willen uitvoeren. Dat het straattaal is, of een groot spel om Sonja onder druk te zetten.

Passage uit Judas, het boek van Astrid Holleeder

Ik blijf lachen, in de hoop dat het goed komt. Ik ben op een afgelegen plek en ik kan hem niet meer inschatten. (…) Hij schaart mij bij zijn tegenstanders, ik ben uit de gratie. In een poging daar weg te komen, zeg ik:

Astrid: Hé, rot jij lekker op, ik ga weg, naar de auto, jullie zoeken het maar uit.

Sonja: Nee, je laat me echt niet alleen met hem, hoor.

Willem: (grapt) Kom maar, ik heb één kuil, meer niet

Willem Holleeder zal proberen om het beeld over het slachtofferschap van zijn ‘smetteloze, lieve zussen’ te doen kantelen. Ze zijn niet zo onschuldig als ze zelf doen voorkomen, zullen Holleeder en zijn advocaten betogen.

Vuile handen

Want dat de Holleeder-zussen vuile handen hebben, staat eigenlijk wel vast door de deal die Sonja in 2013 met justitie sloot over de erfenis van haar man Cor van Hout. Ze betaalde meer dan een miljoen euro en werd in ruil daarvoor niet vervolgd voor witwassen en belastingontduiking.


Astrid Holleeder (privécollectie familie Holleeder)

De erfenis van Cor van Hout bestond uit verschillende prostitutiepanden in Alkmaar. Die zou Sonja met behulp van haar juridisch goed onderlegde zus Astrid in het diepste geheim hebben verkocht aan Johan V. (alias De Hakkelaar), een beruchte drugscrimineel.

Doordat verschillende media schreven over de gunstige schikking tussen Sonja Holleeder en justitie, kwam Willem Holleeder erachter dat zijn zus tegen hem had gelogen. Ze bezat kennelijk meer geld dan ze altijd tegen hem had volgehouden. En die leugen zorgde voor argwaan. Wat verzwegen zijn zussen nog meer voor hem? Willem Holleeder ging naar eigen zeggen op onderzoek uit en deed dat door te schelden en te dreigen, zoals te horen is in de Holleeder-tapes.

Passage uit Judas, het boek van Astrid Holleeder

Hij kwam steeds met dezelfde boodschap. Hij wilde informatie over de plekken die Cor bezocht. Hij ging achter Richie staan, legde zijn arm om zijn nek, haalde een pistool uit zijn zak en richtte dat op Richies hoofd. ‘Hé, lieve Richie’, riep hij. Hij keek mij aan en siste: ‘Vertel me waar hij is!'”

De verklaringen die Sonja en Astrid al hebben afgelegd zijn ‘ijzingwekkend, beklemmend en heel gedetailleerd’, zegt Vugts. Ze hebben onder andere verteld hoe Willem Holleeder de familie jarenlang in zijn greep had en hoe hij de piepjonge zoon van Sonja bedreigde met een pistool. Dat zou hij gedaan hebben om erachter te komen waar Cor van Hout was, zodat hij hem zou kunnen laten liquideren. Holleeder ontkende dat deze week. Hij noemde dat ‘een van de smerigste dingen die zijn gezegd’. “Echt een smerige, vieze leugen. Ik houd van die kinderen. En die kinderen houden van mij.”

Leugenachtige verklaringen

Willem Holleeder is erg teleurgesteld in Sonja, maar vooral kwaad op Astrid. Zij is de schrijfster van het autobiografische boek Judas, waarin ze vertelt over het beklemmende leven dat ze met haar broer zegt te hebben gehad. Hij denkt ook dat zij Sonja heeft overgehaald om leugenachtige verklaringen af te leggen. Volgens Willem Holleeder om hun eigen criminele straatje schoon te vegen.

Hij zal beweren dat zijn zussen hebben samengespannen met justitie om zelf buiten schot te blijven. Hij zal aanstippen dat Astrid in haar bestseller nergens de naam van ‘haar vriendje’ De Hakkelaar noemt. Hij zal zeggen dat ze zich hebben verkocht aan justitie om te ontkomen aan gedoe met geld. Hij zal zeggen dat ze die leugens moedwillig in elkaar hebben gezet om er zelf beter van te worden.

Tekst gaat verder onder de foto

Astrid en Willem Holleeder (privécollectie familie Holleeder)

De getuigenissen van Astrid en Sonja komen naast de rest van het dossier, met twee kroongetuigen en verklaringen van geliquideerden. Thomas van der Bijl en Willem Endstra hebben voor hun dood bij de politie verklaard dat Willem Holleeder het op hun leven had voorzien.

In de eerste anderhalve week van het proces sprak Holleeder nog heel rustig over de verdenkingen tegen hem, maar dat veranderde zodra het ging over zijn zussen. Hij was woedend op Astrid en vooral verbaasd over Sonja. Hoe had zij hem kunnen verraden? “Ik ben altijd zo close met haar geweest. Ik snap niet dat ze dit doet.”

Willem Holleeder is een narcist

“Dat roept het beeld op dat Willem Holleeder een narcist is, zoals veel criminelen,” zegt Vugts. “Veel criminelen redeneren puur vanuit zichzelf en begrijpen niet dat anderen een heel ander beeld van ze kunnen hebben.”

De emoties in de rechtbank zullen hoog oplopen, voorspelt Vugts. “Sonja is net als Willem Holleeder een emotioneel type. Ze voelt een enorme druk. En hij trouwens ook. Hij is tot de laatste vezel gespannen als het gaat over zijn zussen.”

Hij begon jong in de criminaliteit en pakte het meteen al groots en met veel geweld aan. Willem Holleeder staat voor de rechter vanwege een aantal liquidaties.