Steekpartij in gevangenis: verdachte houdt kaken op elkaar


Iets meer dan een jaar na een steekpartij in de Sittardse gevangenis is nog altijd onduidelijk wat er exact is gebeurd, en vooral waarom. Een gevangene werd gestoken met een schaar. Verdachte Abokor Y. (21) zwijgt.
Op 22 april 2019 ontstond er grote commotie op afdeling B van de Sittardse bajes. Eerst was er de steekpartij en niet lang daarna werd Abokor geslagen.
Geen verklaring
Over het hoe en waarom bestaat nog veel onduidelijkheid. Abokor zat een andere straf uit en heeft aangegeven een verklaring af te willen leggen op het moment dat die straf ten einde is. Dat punt werd in maart bereikt. Voor zover bekend heeft hij echter nog niets gezegd over het steekincident.
Klap van achteren
Zelf kwam de twintiger overigens niet ongeschonden uit de strijd; op videobeeld uit de gevangenis is te zien hoe hij van achteren wordt geslagen door een andere gevangene. Dat gebeurde net na de steekpartij. Volgens advocaat Paul Saris is op beelden die hij heeft niet te zien dat Abokor een strafbaar feit pleegt.

Er zijn echter drie getuigen die verklaren dat hij degene was die de schaar in een andere gedetineerde stak. Voor justitie levert dat belangrijk bewijs op. Ook de rechter gaat niet voorbij aan die getuigen, maar vindt dat Abokor zijn zaak in vrijheid mag afwachten. Omdat hij geen andere straffen meer heeft openstaan, betekent dit dat hij donderdagmorgen naar huis mag.