2000 euro boete voor Alberto Stegeman voor het plaatsen van een ‘Bassie en Adriaan-bom’

Televisiemaker Alberto Stegeman moet 2000 euro boete betalen voor het plaatsen van een nepbom in zijn programma Undercover in Nederland. Dat heeft de rechter in Zutphen net besloten. Stegeman was zelf niet bij de uitspraak aanwezig overigens, hij komt vandaag terug van een korte vakantie. Telefonisch laat hij nu al weten in hoger beroep te gaan. ,,Dit klopt gewoon niet.”

Programmamaker Stegeman stelt met zijn programma Undercover in Nederland misstanden aan de kaak. In augustus 2018 wist hij – vermomd – stiekem de legerplaats in bij Oldeboek en ’t Harde op te komen om in de eetzaal een koffer achter te laten. De kazerne was even later in rep en roer. Volgens Defensie bleek het om een nepbom te gaan.

Het Openbaar Ministerie eiste voor die nepbom een werkstraf van 120 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk. Volgens Stegeman was het geen nepbom. ,,Het was gewoon een koffer. Het zag er zeker niet uit als een bom”, zei hij voorafgaand aan de rechtszaak. ,,Er staken geen draden uit of iets dergelijks. Ook heb ik geen telefoontje gepleegd waarin werd gezegd dat er een bom zou liggen.” De advocaat van Stegeman vond dat er geen dreiging uitging van de bom en bepleitte vrijspraak.

Het knutselwerk in de koffer leek volgens Stegeman op iets ‘dat Bassie en Adriaan hadden kunnen maken’. Maar volgens justitie wilde Stegeman met de stukken klei, schroeven en draden wel degelijk de indruk wekken dat het om een bom ging. Het Openbaar Ministerie vond ook dat Stegeman voor het achterlaten van de nepbom geen beroep kan doen op de ‘journalistieke exceptie’. De rechtbank is het daarmee eens. Er was geen sprake van een maatschappelijk probleem.

Stegeman kreeg het na de rechtszaak nog aan de stok met Peter R. de Vries die hem er in RTL Boulevard van betichtte ‘schijnnieuws’ te maken.