Stop te geloven dat je naar het paradijs gaat als bloed van onschuldigen aan jouw handen kleeft

pa

Brief aan alle radicaliserende jongeren

Mohamed Ibrir is verantwoordelijke voor het milieubeheer in de Anderlechtse Abattoir-markt. Deze bijdrage verscheen al op brusselnieuws.be.

 1Mohamed Ibrir. ©rv
 

Stop te geloven dat je naar het paradijs zal gaan als het bloed van onschuldigen aan jouw handen kleeft

Alle debatten en discussies die ik sinds de aanslagen in mijn buurt over geradicaliseerde jongeren gevoerd heb, geven mij geen voldoening. Ik voel mij niet verantwoordelijk voor wat er is gebeurd, maar ik maak mij wel zorgen over onze jongeren. Op Facebook worden zelfs de meest vredelievende mensen haatdragend.

Ik wil – ook als moslim – een boodschap van vrede uitdragen. Het onheil is sinds kort heel dichtbij gekomen. Het is daarom belangrijk dat we allemaal dichter bij elkaar komen en opnieuw naar elkaar leren luisteren. Daarom schreef ik deze brief, aan alle jongeren in mijn wijk Kuregem, en bij uitbreiding in heel Brussel, die op het foute pad zijn terechtgekomen of dreigen te komen:

Mijn broer,

Ik weet niet hoe je eruit ziet en ik weet niet waar je je verbergt.
Sommigen zeggen dat je intelligent bent, anderen zeggen dat je niet meer bent dan een kleine ex-delinquent. Maar velen zeggen wel dat jij helemaal verloren bent en dat je eenvoudigweg een manier zoekt om zin te geven aan je leven.

Je zou de soldaat van god willen zijn, maar eerder dan onschuldigen te beschermen, bereid je je voor om hen uit te moorden.

In jouw schuilplaats maak je bommen die met behulp van veel spijkers de huid van talloze onschuldigen zal verscheuren.

Tussen hen, en dat weet je goed, zullen er ook kinderen zijn, vrouwen, ouderen, mensen met een beperking en misschien zelfs jouw naasten.
Maar dit heeft voor jou geen belang, want jouw hart kleurde donker door het discours van enkele mannen die jouw hersenen hebben gekoloniseerd.

Spreken ze met jou over de jihad en over eer?

Ken jij dan wel de echte betekenis van het woord ‘jihad’? Jihad gaat over de inspanning om in het spoor van God te komen. De beste jihad is degene die elke ouder bereikt door zijn kind het respect voor het menselijk wezen te onderwijzen.

Mijn broer,

Laat mij jou vertellen dat de dood van een onschuldige nooit een verwezenlijking van de jihad zal zijn.

Jouw projecten besmeuren de eer van de islam, ze besmeuren de eer van onze ouders, ze besmeuren de eer van zij die overal ter wereld gestorven zijn voor rechtvaardigheid.

Mijn broer,

Als deze boodschap jou ooit bereikt, als je mijn stem nog kan horen, dan smeek ik je, stop jouw projecten vooraleer het te laat is. Stop te geloven dat je naar het paradijs zal gaan als het bloed van onschuldigen aan jouw handen kleeft.

Mijn broer,

Licht de sluier die ze voor jouw ogen hebben gehangen.

Ze hebben van jou een instrument gemaakt om hun morbide fantasieën uit te voeren. Bekijk hen wat beter en je zal zien dat ze zelf geen enkele moed hebben en dat hun hart geen liefde kent, voor God noch voor de mensen.

Mijn broer,

Kom terug naar ons, wij hebben jou zo hard nodig.

Er zijn nog zoveel andere dingen te doen die jou de zin voor het leven kunnen teruggeven.

MIJN BROER,

Laat mij jou nog als mijn broer aanspreken, zolang het niet te laat is. Want zodra je bloed zal hebben doen vloeien, zal je nooit meer deel uitmaken van zij die ik MIJN BROER kan noemen.

Mohamed Ibrir