’Tien medewerkers ziekenhuis Breda besmet met virus

AMSTERDAM –  18.45 uur Tien medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn positief getest op het coronavirus. Driehonderd medewerkers zijn er sinds afgelopen woensdag getest. Daarvan hebben er tien nu een positieve uitslag gekregen.

Het Amphia ziekenhuis in Breda.

Het Amphia ziekenhuis in Breda.

Dat meldt Omroep Brabant. Het gaat om medewerkers die ziekteverschijnselen hadden of in risicogebieden zijn geweest. Zij zijn nu thuis en houden zich aan de RIVM-richtlijnen. Verder zijn er nog vijf patiënten in het Amphia Ziekenhuis opgenomen met corona. Zij liggen in isolatie.

 • Ook dodental Frankrijk stijgt.
 • KLM schrapt maandag alle vluchten van en naar Milaan.
 • Dodental door coronavirus in Lombardije stijgt sterk.
 • Eerste Duitser overlijdt aan corona.
 • Twee nieuwe coronadoden in Nederland. Het gaat om een 82-jarige man die in Sittard-Geleen was opgenomen en een 86-jarige man die in het ziekenhuis in Uden lag.
 • AH bezorgt boodschappen in Brabant niet tot in keuken om corona.
 • Het aantal besmettingen in Groot-Brittannië is zondag gestegen naar 273.
 • Britse supermarkten kondigen aan producten te gaan rantsoeneren.
 • Een inwoner van Vijfheerenlanden, bij wie afgelopen week het coronavirus werd vastgesteld, is nu ’weer helemaal opgeknapt’.
 • Reisadvies voor Noord-Italië aangescherpt naar code rood.
 • Opnieuw crisisberaad kabinet om corona.
 • Aantal coronabesmettingen in België naar 200.
 • Bangladesh heeft zondag de eerste gevallen van coronabesmetting bevestigd. Het gaat om drie personen, waarvan twee onlangs zijn teruggekeerd uit Italië.
 • IranAir heeft alle vluchten richting Europese bestemmingen voorlopig stilgelegd.
 • Duitsland wil opheldering over Italiaanse coronamaatregelen.
 • Buitenlandse Zaken: Nederlanders kunnen nog steeds weg uit Noord-Italië.
 • Italië moet voor al zijn inwoners een reisverbod naar Europese landen instellen om de uitbraak van corona te beteugelen, zegt de Tsjechische premier Andrej Babis zondag.
 • In Bulgarije zijn de eerste vier besmettingsgevallen vastgesteld. Het gaat om twee mannen uit de noordelijke stad Pleven en twee vrouwen uit Gabrovo.
 • Eerste coronabesmetting in Moldavië gemeld. Het gaat om een vrouw (48) die zaterdag vanuit Italië arriveerde op de luchthaven van het Oost-Europese land.
 • Ze is met ziekteverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis en daar is het longvirus geconstateerd.
 • Twee eilanden op Malediven op slot om coronavirus.
 • Dodental door instorten ’quarantainehotel’ in China loopt op.
 • China meldt dat er sinds zaterdag 27 mensen zijn omgekomen door het coronavirus.
 • Het aantal besmettingen in Zuid-Korea is met 367 gestegen.
 • Noodplan: noordelijke provincies Italië van buitenwereld afgesloten.
 • Artsen stellen leeftijdsgrens nieuwe patiënten voor.

Tekst loopt door onder de foto.

Een ober van een restaurant in Rome wacht op klandizie.

Een ober van een restaurant in Rome wacht op klandizie.

19 doden door corona in Frankrijk

De Franse gezondheidsautoriteiten meldden zondag drie nieuwe sterfgevallen als gevolg van het nieuwe coronavirus. Het dodental in het land komt daarmee op negentien.

Het totale aantal bevestigde besmettingen staat sinds zondagmiddag op 1126 gevallen. Dat is een stijging van 177 gevallen sinds zaterdagavond.

KLM schrapt vluchten Milaan

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft maandag alle vluchten van en naar Milaan geschrapt. Dat blijkt uit het vluchtschema op de website. Of deze maatregel voor langere tijd wordt ingevoerd, is nog niet bekend.

Dodental door coronavirus in Lombardije stijgt sterk

Het dodental door de uitbraak van het coronavirus is in de Noord-Italiaanse regio Lombardije sterk gestegen. Een vertegenwoordiger van de lokale gezondheidsautoriteiten zei zondag dat inmiddels 257 patiënten zijn overleden aan de ziekte Covid-19, ruim 100 meer dan een dag eerder.

In heel Italië zijn nu 366 mensen bezweken aan de gevreesde infectie, die vooral het noorden van het land lam legt. Dat werd aan het begin van de avond bekendgemaakt. De teller stond zaterdag op 233. Ook het aantal bevestigde besmettingsgevallen nam in 24 uur tijd flink toe, van 5883 naar 7375.

Eerste Duitse dode

De eerste Duitser is bezweken aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Het gaat een 60-jarige man die een week geleden naar Egypte reisde, aldus het Egyptische ministerie van Volksgezondheid zondag. Het is ook de eerste coronadode in Afrika. Het was niet duidelijk uit welke Duitse deelstaat de man kwam.

De man was van de populaire toeristische stad Luxor naar de badplaats Hurghada gereisd, volgens een woordvoerder van het ministerie. Na zijn aankomst had hij een verhoogde temperatuur en werd hij positief getest op het coronavirus in het ziekenhuis. De man werd behandeld op de intensive care en weigerde te worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Zijn toestand verslechterde geleidelijk en zondag stierf hij.

Dodental corona in Nederland loopt op

In Nederland zijn nog twee personen overleden die besmet waren met het coronavirus. Het zijn twee mannen, een 86-jarige die in het ziekenhuis in Uden lag en een 82-jarige die in Sittard-Geleen in het ziekenhuis was opgenomen. Dat heeft RIVM zondagmiddag bekendgemaakt. In totaal zijn nu drie mensen in Nederland aan het virus overleden. Volg de laatste ontwikkelingen in het kort, daaronder meer uitleg.

AH bezorgt boodschappen in Brabant niet tot in keuken om corona

Bezorgers van Albert Heijn hebben van de supermarktketen de instructie gekregen om in Noord-Brabant de boodschappen niet verder dan tot aan de voordeur te brengen. In de provincie zijn dit weekend veel nieuwe corona-besmettingen gemeld.

Normaal worden boodschappen die online zijn besteld via ah.nl op een afgesproken bezorgmoment in de keuken van de klant afgeleverd. Het besluit om dat in Noord-Brabant voorlopig niet te doen, is volgens Albert Heijn genomen op basis van de maatregelen van gezondheidsinstituut RIVM om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Paus steunt slachtoffers coronavirus via livestream

Paus Franciscus heeft zondag zijn solidariteit betuigd aan de slachtoffers van het coronavirus. Hij deed dat tijdens zijn eerste gelivestreamde gebed vanuit het Vaticaan. Het virus dat in Europa vooral Italië treft, dwong de 83-jarige paus om te breken met eeuwenoude tradities en technologie te gebruiken om zijn Angelusgebed en wekelijkse boodschap aan de 1,3 miljard katholieken te brengen.

Geen grote evenementen in Duitsland

De Duitse minister van Volksgezondheid, Jens Spahn, wil alle evenementen met meer dan 1000 deelnemers laten afzeggen wegens het coronavirus. Zo hoopt de minister de verspreiding te vertragen. In Duitsland zijn zondag 847 besmettingen gemeld. De meeste gevallen zijn in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen, Baden-Württemberg en Beieren.

Flinke toename coronapatiënten in VK en Zwitserland

Net als in Nederland is het aantal mensen dat besmet is geraakt met het coronavirus ook flink toegenomen in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De Britse gezondheidsautoriteiten meldden zondag 62 nieuwe gevallen. In totaal staan nu 273 patiënten geregistreerd. Tot dusver zijn twee van hen overleden. Inmiddels zijn meer dan 23.500 Britten getest op het longvirus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt.

In Zwitserland steeg het aantal bevestigde infectiegevallen tot 281, 51 reageerden bij een eerste test positief op het virus. Zondag overleed een 74-jarige vrouw, vermoedelijk besmet geraakt in Italië, in een ziekenhuis in Liestal aan de gevolgen. Hoewel ze chronische gezondheidsklachten had, kwam haar dood onverwacht. Donderdag stierf het eerste Zwitserse corona-slachtoffer.

Nederlanders aangeraden om gebieden Noord-Italië te verlaten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders aangeraden te vertrekken uit vijftien delen in Noord-Italië, waaronder Lombardije, Rimini, Treviso en Reggio Emilia. Ze krijgen van het ministerie het advies om „alle mogelijkheden te gebruiken die er zijn om het land te verlaten.”

Britse supermarkten rantsoeneren

Verschillende supermarktketens in Groot-Brittannië hebben aangekondigd producten te gaan rantsoeneren. Tesco beperkt de verkoop van antibacteriële producten, gedroogde pasta, houdbare melk, kindergeneesmiddelen, water en ingeblikte groenten tot vijf items per persoon.

Asda beperkt verschillende soorten desinfecterende handgel tot twee flessen per persoon. Via de website van Morrisons is de mogelijkheid om handwas en kindergeneesmiddelen ingeperkt. Bij de online supermarkt Ocado worden er grenzen gesteld aan het kopen van toiletpapier, desinfecterende handgel en kindergeneesmiddelen.

Patiënten uit Vijfheerenlanden en Wijk bij Duurstede genezen

Een inwoner van Vijfheerenlanden, bij wie afgelopen week het coronavirus werd vastgesteld, is nu al weer ’helemaal opgeknapt’, schrijft RTV Utrecht. Zaterdag werd ook een inwoner van Wijk bij Duurstede genezen verklaard.

Ministerie ontraadt reizen naar delen van Noord-Italië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Noord-Italië aangescherpt naar code rood: reis niet. Dit komt in navolging van het besluit van de Italiaanse regering om de bewegingsvrijheid van 16 miljoen mensen flink in te perken. Premier Giuseppe Conte kondigde noodmaatregelen aan. Veertien provincies in het noorden van Italië worden deels in quarantaine gezet.

De Italiaanse regering heeft noodmaatregelen afgekondigd voor de regio Lombardije en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro-Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cussio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso en Venetië. Het openbare leven komt vrijwel stil te liggen.

Daarom gaat de kleur van ’oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ’rood’ (niet reizen). Vertrek uit deze provincies is mogelijk voor buitenlandse toeristen. Nederlandse reizigers die zich in deze gebieden bevinden worden aangeraden te vertrekken met de bestaande mogelijkheden (met de trein, bus, over de weg, vliegverkeer), in lijn met aanwijzingen van de Italiaanse autoriteiten. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis, waarschuwt Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Noodmaatregelen

Mensen in de regio mogen hun huizen nog wel verlaten, maar veel openbare plekken, zoals scholen, zwembaden en sportscholen sluiten de deuren. Bars en restaurants mogen alleen openblijven als er een minimumafstand tussen mensen van een meter wordt gehandhaafd. Reizen van en naar andere regio’s en landen is nog wel toegestaan, maar alleen onder enorm strenge voorwaarden, bijvoorbeeld als iemand moet verhuizen. De maatregelen gelden tot 3 april.

Bent u in in Noord-Italië en weet u meer? App naar onze Whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952

Ook begrafenissen en evenementen gaan niet door. Mensen met koorts mogen hun huis niet uit, ook als ze nog niet zijn getest op het coronavirus.

De plannen werden tijdens een nachtelijke persconferentie bekendgemaakt. Het zijn de meest vergaande maatregelen die een regering buiten China heeft genomen vanwege het virus.