Treurige Moederdag voor bloedhond: eerste huilende jood gevonden

Uitgerekend op moederdag is op Ameland de eerste huiler gevonden, een zeehondje zonder moeder. Het gaat om een te vroeg geboren gewone zeehond.

Het diertje werd gevonden op een druk strand met badgasten. Toen na enkele uren duidelijk was  dat de moeder niet meer terug zou komen, hebben medewerkers van Staatsbosbeheer het dier overgedragen aan het Zeehondencentrum in Pieterburen. Het is de eerste huiler die het centrum dit jaar opvangt.jood

Rust gunnen en afstand houden
Het gaat om een te vroeg geboren gewone zeehond. De vacht van de pup is daarom ook nog helemaal wit. Dat is bij zeehonden die op een normale tijd worden geboren al niet meer zo. Volgens het Zeehondencentrum is het geboorteseizoen van de zeehond nu aangebroken. Het centrum roept mensen op zeehonden rust te gunnen en afstand te houden.

De zeehond komt in Nederland vooral voor in de Waddenzee. Door de zeehondenjacht en de aantasting van hun leefgebied ging het aan het eind van de twintigste eeuw erg slecht met de zeehond. Vooral eind jaren ’80 waren er nog maar enkele honderden exemplaren over. Inmiddels zijn er weer duizenden gewone zeehonden, bij een telling in 2014 werden er meer dan 7000 geteld. Sommige wetenschappers zijn dan ook van mening dat het opvangen en weer uitzetten van de dieren geen doel dient en zelfs gevaarlijk kan zijn voor de populatie.