Veelpleger gebruikt ‘alles behalve wiet’ en kan zich weinig herinneren van stroopwafelroof in Eindhoven

DEN BOSCH – Een verslaafde veelpleger wist niet precies meer wat hij had gedaan, maar dat hij bij een Eindhovens Kruidvat-filiaal stroopwafels had weggehaald, staat wel vast.

Niet dat Danny van der L. (31) nou zo zat te draaien. Neem de vraag van een van de rechters, woensdag bij de rechtbank in Den Bosch. Of hij wel eens speed gebruikte, vroeg de rechter. ,,Ik gebruik alles behalve wiet”, reageerde Van der L.

Cup-a-soup

Alleen toen het ging over het gebeuren van 29 september vorig jaar, was Van der L. minder duidelijk. Die dag was hij samen met een maat betrapt op een winkeldiefstal. Bij een Eindhovense Kruidvat-winkel hadden ze stroopwafels, sultana’s en enkele pakjes cup-a-soup weggehaald. Maar hoe dat nou precies was gegaan en wie wat had gedaan, daarover had Van der L. steeds een ander verhaal. Hij was die dag onder invloed geweest. Dat hij stroopwafels had gepakt was wel bij hem blijven hangen.

Van der L. heeft een lang strafblad met diefstallen erop. Het gaat steeds mis door zijn verslaving, die ook met zich meebrengt dat Van der L. geen vast woonadres heeft. De reclassering denkt dat hij onvoldoende gemotiveerd is om iets aan zijn verslaving te doen. Hij zou ‘onvoldoende lijdensdruk ervaren.’ ,,Hoe kunnen ze dat zo zeggen?”, reageerde Van der L. daar op. Na drie keer hartproblemen en met een zwaar beschadigde lever, wil hij nu echt van zijn verslaving af.

Maatregel

De officier van justitie eiste een ISD-maatregel, een maatregel waarbij veelplegers twee jaar verplicht begeleid worden. In die twee jaar kan Van der L. dan ook proberen van zijn verslaving af te komen.