Weer corruptierel bij politie

 – Twee oud-bestuursleden van de politievakbond ANPV zouden gesjoemeld hebben met declaraties en kilometervergoedingen. Het Openbaar Ministerie gaat de twee vervolgen. Maar waarvoor precies is nog niet duidelijk.

Geert P.

Geert P.

Ⓒ HOLLANDSE HOOGTE / HAROLD VERSTEEG

Dat bevestigt het OM Den Haag naar aanleiding van een persbericht op de website van de politiebond. Het zou gaan om oud-voorzitter Geert P. en Lea F., hoofd juridische zaken. De Rijksrecherche, zo meldt de website, heeft het onderzoek inmiddels afgerond. Ook de handelwijze van twee andere leden is onder de loep genomen.

„Twee personen worden in ieder geval vervolgd. Waarvoor is nog niet duidelijk. Verder ligt er een verdenking bij een derde persoon. Of het hier tot vervolging komt is nog niet duidelijk”, laat een woordvoerster van het OM Den Haag zaterdagochtend weten aan De Telegraaf.

Op de website neemt het bestuur afstand van het gedrag van de oud-leden. ’Het bestuur van de ANPV betreurt het zeer dat de organisatie op deze manier in het nieuws komt. Omdat de bond niet vooruit wil lopen op de uitkomsten van het strafrechtelijke traject en de privacy van leden respecteert, doet zij verder geen mededelingen over de zaak’.

Saillant is dat Geert P. niet alleen oud-voorzitter is van de politiebond ANPV, maar ook nog werkzaam is bij de nationale politie. Hij werkt voor de Landelijke Eenheid. De korpsleiding heeft zaterdagochtend aangegeven dat er een disciplinair onderzoek komt naar de twee oud-vakbondsleden.

De politie wordt geteisterd door een aaneenschakeling van corruptiezaken. De bekendmaking door de ANPV van het onderzoek naar de oud-bestuursleden volgt daags nadat de politie Oost-Nederland naar buiten bracht dat twee medewerkers zijn opgepakt wegens schending van het ambtsgeheim. De twee politiemensen zouden vertrouwelijke informatie hebben gelekt uit de politiesystemen.

Vorige week ontsloeg de politie de Amsterdamse oud-commissaris Ad Smit. Hij heeft jarenlang gestrooid met voetbalkaartjes en zou daarmee politiebudgetten aangewend hebben voor privégebruik. Ook heeft hij volgens de korpsleiding zijn positie misbruikt om voor iemand een woning en een seizoenskaart te regelen. De politie onderzoekt nog de rol van elf andere politiemensen. Die zouden geprofiteerd hebben van de kaarten.

Dan is er nog de corruptierel rond de inmiddels ontslagen oud-baas van de Centrale Ondernemingsraad van de politie, Frank Giltay. Giltay spendeerde vele tienduizenden euro’s aan dure etentjes en feestjes en zou gesjoemeld hebben met facturen. Ook hij wordt vervolgd door het OM.