Zaak Anne Faber voor rechter: ‘Levenslang is niet uitgesloten

Drie maanden na de geruchtmakende vermissingszaak van Anne Faber staat verdachte Michael P. komende week voor het eerst voor de rechter tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Utrecht. Wat is de stand van zaken?

In de eerste twee weken van oktober beheerste de vermissing van de 25-jarige vrouw uit Utrecht het nieuws. De enorme zoektocht eindigde op 13 oktober als het lichaam van Faber wordt gevonden in Zeewolde. Dat gebeurde op aanwijzen van verdachte Michael P., die enkele dagen daarvoor is aangehouden. Hij wordt verdacht van het ombrengen van de vrouw.

Tijdens de eerste zitting op woensdag 10 januari zal de stand van het onderzoek worden besproken. Ook de voorlopige hechtenis van de verdachte en de verdere planning van de zaak komen ter sprake. De zaak zal nog niet inhoudelijk worden behandeld, omdat het onderzoek nog bezig is. Een overzicht van de zaak tot dusver.

De vermissing

Faber verdween op 29 september tijdens een fietstocht. Ze vertrok aan het einde van de middag vanuit Utrecht. Om 18.50 uur stuurde de vrouw een foto van zichzelf naar haar vriend. Ze bevond zich toen in Baarn. Het is het laatste wat Faber van zich heeft laten horen.

Haar familie trok tegen middernacht aan de bel toen niks meer van de vrouw werd vernomen. In de dagen erop ontstond een grote zoektocht in de omgeving van Baarn in een bosrijke omgeving. Naast de politie zochten de Mobiele Eenheid (ME), defensie, het Rode Kruis, vrijwilligers en bekenden van de vermiste vrouw mee.

In Huis ter Heide trof een vrijwilliger op 3 oktober een jas aan, die later van Faber blijkt te zijn. Even verderop werd twee dagen later haar fiets gevonden in een vijver. De zoektocht heeft dan nog altijd niet tot de vondst van Faber geleid.

Op 8 oktober kwam de politie een verdachte op het spoor. Er werd gehoopt dat hij naar de locatie van Faber zou leiden. Dit gebeurt niet en daarom wordt de 27-jarige Michael P. een dag later aangehouden.

Op basis van de verklaring van de verdachte wordt het zoekgebied op 11 oktober verplaatst naar Zeewolde in Flevoland, de voormalige woonplaats van de verdachte. Op donderdag 12 oktober treft de politie het lichaam van Faber aan in een natuurgebied in die plaats. Daarmee komt er een einde aan de zoektocht van dertien dagen.

 Vermissing Anne Faber

De verdachte

De politie kwam P. op het spoor nadat zijn DNA op de gevonden jas was aangetroffen. Later werden ook bloedsporen van Faber in zijn auto gevonden.

De verdachte is een zedendelinquent. In 2011 werd P. tot zestien jaar cel veroordeeld voor het verkrachten van twee meisjes in Nijkerk. In hoger beroep werd dat uiteindelijk elf jaar. De rechter bevond hem ook schuldig aan gewelddadige overvallen. Destijds verklaarde P. dat hij trots was op de verkrachtingen en dat een droom voor hem was uitgekomen. Hij werkte niet mee met een psychologisch onderzoek en kon daarom geen tbs krijgen.

Als onderdeel van zijn terugkeer in de maatschappij, verbleef P. afgelopen jaar op een kamer in een forensisch psychiatrische afdeling van kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Hier had hij meer bewegingsruimte en vrijheden, waardoor hij ook naar buiten kon.