Zelfs tijdens sneeuwbuien nog last van hooikoorts

Een aanval van hooikoorts terwijl natte sneeuw en hagelbuien Nederland teisteren. ,,Mensen kunnen last van klachten krijgen doordat de hazelaar extreem vroeg in bloei staat”, aldus Arnold van Vliet, bioloog van de universiteit van Wageningen.

 

Wie denkt dat hij een loopneus heeft door het onstuimige decemberweer moet even goed checken of hij verkoudheid niet met hooikoorts verwart. Dat meldt Arnold van Vliet, bioloog van de universiteit van Wageningen en coördinator van de Natuurkalender. De extreem vroeg bloeiende hazelaar – vorige week werd de eerste ontdekt – zorgt ervoor dat er nu al pollen in de lucht zitten, zegt hij.

Warmte

Van Vliet over de zeer vroege bloei: ,,Die wordt wordt veroorzaakt doordat oktober en november zeer warme maanden waren. Ook de eerste dagen van december liep de temperatuur behoorlijk op. Omdat die warme periode volgde op een vrij koude september lijken de struiken ‘gereset’. En dat zorgt voor de zeer vroege bloei.’’

Het is dus verstandig om te checken of die loopneus een verkoudheid is of hooikoorts

Arnold van Vliet

De piek van de eerste bloeiende hazelaars lag in de jaren 1900 tot en met 1968 op 13 februari. Bloeiende hazelaars begin januari werden toen als zeer vroege exemplaren gekwalificeerd. De piek van de eerste bloeiwaarnemingen ligt sinds 2001 op 24 januari.

Klimaatverandering

Een mannelijke hazelaar in bloei

Een mannelijke hazelaar in bloei © Wikipedia – Rasbak

En nu is het eerste exemplaar dus al vorige week gesignaleerd. Van Vliet: ,,Dat zegt veel over de klimaatsverandering die aan de gang is. En dat maakt het mogelijk dat mensen met hooikoortsklachten te kampen krijgen tijdens Sinterklaas en Kerstmis. Het is dus verstandig om te checken of die loopneus een verkoudheid is of hooikoorts.’’

Volgens Van Vliet staat de hazelaar in heel Nederland, ook in aangelegde perken. De struik is herkenbaar aan langwerpige gele bloemen en de donsachtige katjes. Uiteindelijk worden er hazelnoten geproduceerd.