Zwarte Pieten discussie ten einde: Zwarte Piet blijft’

Ik hoor al lezers zuchten: ‘Toch weer niet over die Zwarte Pieten discussie’. Nee hoor, dat gaat niet gebeuren, echter, ik heb mij voorgenomen nog één keer iets te zeggen over de slepende ‘Zwarte Pieten – kwestie.

Er komt maar geen oplossing omdat tenminste tachtig procent van de Nederlandse bevolking nog altijd houdt van deze grote kindervriend. Die kindervriend moet het land uit omdat ie zwart is terwijl hij decennia lang zóveel kinderen en volwassenen weet te vermaken.

Zwarte Piet heeft gevoel voor humor; hij danst, springt en zingt en deelt lekkere dingen uit. Daarbij is hij het maatje van de Sint. Deze vrolijke zwarte kindervriend heeft nog nooit iemand iets misdaan en nu laten we hem vallen als een baksteen.

Eén van de Zwarte Pieten, is nu, na 29 jaar in het Utrechtse, niet meer welkom…. Hij mag wel een ‘andere Piet’ zijn , maar dat wil hij helemaal niet. Na 29 jaar trouwe dienst is hij aan de kant gezet. Dat noem ik discriminatie!

Zelf kruip ik sinds 1980 , dus alweer zo’n 37 jaar in de huid van Zwarte Piet bij basisscholen. Ik vond het altijd fijn, maar de kinderen vonden het een belevenis. Helaas vrees ik dat mijn geboortestad Den Haag weer het beste jongetje of meisje van de klas wil zijn.

Ik heb moeten schateren van het lachen, toen ik zag hoe Amsterdam zijn Zwarte Pieten wil zien. Dat worden Spaanse edellieden uit de 16e eeuw. Willem van Oranje, Maurits en Frederik Hendrik draaien zich om in hun graf! De 80-jarige oorlog is terug………..dus weer een reden voor een ontevreden groepering die dit absoluut niet wil. Waarom heeft de politiek hier geen mening over geventileerd, bijvoorbeeld: ‘Wij zien hier geen discriminatie in en in belang van alle Nederlanders laten we het zoals het is’.

Mijn oma zei altijd dat er soms een dictatuur nodig is omdat je er anders nooit uitkomt. Nou ja, het blijkt dat de onvrede over dit onderwerp alleen maar toeneemt in de samenleving en we juist op deze manier helemaal niet tot elkaar komen. Er zijn alleen maar verliezers.

Ik erger mij natuurlijk ook over de haat die wordt opgeroepen op de social media. Vreselijk, maar we komen er niet uit, vrees ik. Moeten we nu stellen dat ik discrimineer, of niet open sta voor andermans meningen of geen inlevingsvermogen heb? Onzin!

Ik heb jarenlang als vrijwilliger Nederlandse les gegeven aan allochtone medelanders. Met heel mijn hart en ziel deed ik dat, maar Zwarte Piet ben ik ook al 37 jaar en doe dat ook met hart en ziel. Zwarte Piet heeft miljoenen kinderen weten te plezieren en de kleur zwart is ‘puur positief’. Het is wachten op een ingelast journaal met de mededeling:

‘Het kabinet heeft besloten dat Zwarte Piet niets heeft te maken met slavernijverleden of aanzet tot discriminatie. De regering is van mening dat Zwarte Piet niet alleen tot het erfgoed behoort van het Koninkrijk der Nederlanden, maar een positieve invloed heeft op de totale samenleving’.

Of zoals de Rijdende Rechter zou zeggen: Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen…..dus Zwarte Piet mag blijven in Nederland.