Zwarte pieten in deze regio blijven opnieuw zwart

Over twee weken komen de goedheilig man en zijn pieten naar Nederland. De hulpjes zijn bij de intochten op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee gewoon zwart.

 

Voor kinderen blijft de intocht net als voorgaande jaren onveranderd. Dat leert een rondgang langs betrokken gemeentes en organisaties. Varianten als de stroopwafelpiet of regenboogpiet zijn nooit serieus overwogen. Ook roetveegpieten zijn er dit jaar niet bij.

,,Piet blijft bij ons traditioneel. De kleur is voor ons helemaal niet relevant”, zegt Arie Groenveld, die medeverantwoordelijk is voor de intocht in Oostvoorne. ,,Het sinterklaasfeest vieren wij op een traditionele manier. Dat is al jaren zo en dat blijft ook zo.” In Spijkenisse, Hellevoetsluis en Rockanje trekken de organisaties zich evenmin iets aan van de landelijk gevoelige discussie over het uiterlijk van de hulpjes van de goedheilig man. ,,Al jaren lopen er zwarte pieten mee tijdens de intocht”, zegt voorzitter Dees van Kruijssen van stichting Probaro uit Rockanje. ,,Er doen dan ook geen roetveegpieten mee.”

Gezellig

Veel betrokkenen mengen zich liever niet in de pietendiscussie. Ook de Brielse Belangenvereniging, die jaarlijks de intocht organiseert, reageert terughoudend. De pieten blijven ook daar zwart. ,,We komen de zondag na de landelijke intocht aan op het Geuzenschip. De pieten die meelopen zijn zwart”, vertelt Sven Schreuder. ,,Het belangrijkste is dat het een feest voor kinderen is. Dus we willen er gewoon een hele gezellige dag van maken.”

In Middelharnis, Sommelsdijk en Ouddorp wordt eveneens vastgehouden aan het zwarte uiterlijk van de pieten. Niemand op Goeree-Overflakkee denkt er over om in te spelen op het landelijke debat