Zwemmen in zee? Kijk uit voor wind en muien

strand

Het is én zomers weer, én de meeste mensen hebben een lang weekend vrij. Er stonden vandaag dan ook al gelijk files richting de kust. Maar wees gewaarschuwd als je wil gaan zwemmen. Het water is nog erg koud, en door de windrichting is de kans groter dat je in de problemen komt.

Daarvoor waarschuwt metereoloog Jennifer Faber van Buienradar. Er staat een zuidoostelijke wind, wat betekent dat de wind in het kustgebied van het land af staat. Daardoor kun je sneller van de kust af raken en is het moeilijker om terug te zwemmen.

Gevaarlijke muien
Dat is zeker gevaarlijk in combinatie met muien, zegt Faber. Muien zijn dieper gelegen gedeelten in de zee tussen twee zandbanken in. In een mui is de stroming sterker en raken zwemmers makkelijker in de problemen. Zeker als ze proberen tegen de sterke stroming in terug te zwemmen.

Overigens is het op het strand een stuk warmer dan in de zee. De watertemperatuur komt nauwelijks boven de 10 graden uit. De meeste strandgangers wagen zich daar vandaag dan ook nog niet aan.

Wat moet je doen als je in een mui terechtkomt?

  • Gebaar dat je in de problemen bent geraakt, zodat anderen hulp kunnen halen
  • Laat je, hoe onnatuurlijk dat ook voelt, met de stroming meevoeren
  • Wacht tot de stroming minder is, en zwem dan een stukje parallel aan de kust
  • Kijk waar de golven breken, en zwem daarheen (dat is het minder diepe gedeelte van de zee)
  • Rust uit zodra je grond onder je voeten voelt
  • Zwem of loop daarna rustig richting het strand

Bron: Reddingsbrigade