Namen schutters Jaïr Wessels bekend

Mannen zouden naar Spanje zijn gevlucht uit angst voor repressailles.

Het Algemeen Dagblad had gisterenavond de primeur. De politie heeft ‘verklaringen’ ontlokt bij een van de twee Nederlandse verdachten die voor de liquidatie op de Amsterdamse beroepscrimineel Jaïr Wessels (foto boven) zijn opgepakt. De mannen zijn midden oktober 2017 gearresteerd in Spanje, en waren daarnaartoe gevlucht omdat in ieder geval één van hen vreesde voor zijn leven, zo meldt de landelijke krant. Deze Johannes de G. (33 jaar oud) zou inmiddels een aantal zaken nader hebben uitgelegd aan de politie.

Compositietekening

Zijn medeverdachte Howard K. zou zwijgzamer zijn. Beide mannen moeten volgende week woensdag verschijnen bij een pro forma-zitting aan de rechtbank in Utrecht. Lees alles over hun arrestatie destijds hier. Een mogelijke reden voor de vlucht kan zijn geweest dat de politie ten tijde van de arrestatie een compositietekening van de ‘vermeende schutter’ had verspreid. Daarop was te zien: een kale blanke man; mogelijk zeer kenmerkend voor de later opgepakte persoon in Spanje.

Amsterdam

Hoewel Jaïr Wessels een Amsterdammer was, speelt de rechtszaak met betrekking tot zijn dood aan de rechtbank van Utrecht. Dat komt omdat de beroepscrimineel juli 2017 in Breukelen geliquideerd is, wat binnen de Utrechtse politieregio ligt. Het blijft voor belangstellenden razend interessant om te weten uit welke hoek de kogel nu precies is gekomen. Over Wessels doen sinds zijn dood de meeste wilde geruchten de ronde.


Klaas Otto, Willem Holleeder, Noffel F., Omar L., Michael P. de schutters van Djordy Latumahina. Er zit nogal wat high profile-verdachten op het strafbankje de komende maanden.

Fouten

De daders maakten op de vlucht belangrijke fouten. Ze vluchtten richting de A2. In Loenersloot lieten ze hun eerste vluchtauto achter, maar die staken ze niet in brand om sporen te wissen. Ook een tweede vluchtauto kwam via getuigen ter plekke in beeld bij de recherche. Een van de wagens die zij gebruikt zouden hebben bij de ‘criminele afrekening’ zou zijn gestolen aan de Nicolaas Beetstraat in Utrecht. Een andere wagen is ontvreemd in Cappele aan den IJssel. Een van de vluchtwagens is achtergelaten in Vinkeveen.

De politie verspreidde deze compositietekening van de vermeende schutter.

Cocaïnehandel

In november zijn twee anderen opgepakt. Het gaat om een man van 31 uit Amstelveen en een vrouw van 28 uit Amsterdam. Zij worden ervan verdacht medeplichtig te zijn aan het ‘witwassen’ van de erfenis van Wessels, die mogelijk kon teren op een grote hoeveelheid geld afkomstig uit de cocaïnehandel.

Kwart miljoen

Wessels had een dochter van 9 en zoontje van 2 jaar. Hij woonde officieel in Amsterdam Zuid-Oost, maar dat huis verhuurde hij. Hij verbleef voornamelijk bij de moeder van zijn zoontje in Amsterdam-Zuid. Hij had op het Spaanse eiland Ibiza, waarvan hij pas vijf dagen terug was, een Mercedes AMG met een waarde van meer dan 120.00 euro achtergelaten. Die had hij twee maanden tevoren in Duitsland gekocht. Bij zijn nabestaanden werd in een al voor zijn dood opgestart fraudeonderzoek een kwart miljoen aan contanten gevonden. Het lijkt erop dat dit laatste een aparte zaak gaat worden, los van het liquidatieproces dat dus aanstaande woensdag begint