4 Auto s In De Fik In Ede

 

Het was opnieuw raak in Ede: vannacht zijn er vier auto’s uitgebrand op een parkeerplaats aan de Dijkhof, aan de rand van de wijk Veldhuizen. De brandweer rukte nog uit, maar de spuitgasten konden de auto’s niet meer redden.

Volgens Omroep Gelderland is het al sinds begin deze maand onrustig in de wijk en zijn er al meerdere autobranden en vernielingen geweest. Een groep van tientallen jongeren, meestal van Marokkaanse komaf, zorgde ook al voor ongeregeldheden in een leegstaand winkelcentrum De Lindenhorst, dat gesloopt gaat worden. In het centrum zat een theehuis dat populair was bij de plaatselijke jeugd, schrijft het ANP.

Vanwege de onrust stelde burgemeester Cees van der Knaap eerder deze week al een samenscholingsverbod in. Ook riep de gemeente de hulp in van de Marokkaanse consul om de relschoppers in te tomen. Zij werden gevraagd zich te verdiepen in de problematiek en in actie te komen.

Kamerleden hebben zich al laten horen in de Edese kwestie. De VVD noemt de hulpvraag van de gemeente een “brevet van onvermogen”, schrijft het AD. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch stelt dat de Edese burgemeester het lokale gezag “onder geen beding uit handen moet geven aan een diplomaat van een ander land”.

De Marokkaanse gemeenschap in Ede houdt morgenmiddag een protesttocht tegen het wangedrag van de jongeren in Ede.

Eerder deze week werd een verslaggeefster van PowNed al bekogeld met stenen in de Edese onrustwijk Veldhuizen.