Aantal plofkraken stijgt enorm, maar veel pogingen mislukken

Het aantal plofkraken is vorig jaar met meer dan 50 procent toegenomen. In 2019 hebben criminelen 95 keer geprobeerd een plofkraak uit te voeren. Geldautomaten van ABN AMRO werden het vaakst getroffen.

De plofkraken slagen bijna nooit, slechts bij een op de zes pogingen gaan de daders er aantoonbaar met geld vandoor. Dat schrijft het AD op basis van cijfers van de politie. In 2018 werden er nog 61 plofkraken gepleegd, vorig jaar was dat al opgelopen naar 95.

Mislukte pogingen

Het grootste deel van die pogingen mislukt echter. Slechts bij 16 procent van de pogingen gaan de daders er aantoonbaar met geld vandoor. Bij 68 procent van de plofkraken lukte het de daders sowieso niet om geld te stelen. In de rest van de gevallen is het onduidelijk of de plofkraak slaagde.

Miniatuurvoorbeeld

De meeste plofkraken vinden plaats in en rondom Amsterdam en Utrecht, waar het respectievelijk 20 en 18 keer raak was. De politie vermoedt daarom dat in die steden plofkraakbendes actief zijn.

Meeste ’s nachts

De meeste plofkraken worden ’s nachts gepleegd. Om het aantal plofkraken terug te brengen, werd eind vorig jaar daarom besloten om alle geldautomaten ’s nachts te sluiten. Het gaat om een tijdelijke maatregel. Inmiddels zijn 100 geldautomaten in uitgaansgebieden tussen twaalf en twee ’s nacht wel weer open.

ABN AMRO vaakst getroffen

De geldautomaten van ABN AMRO werden volgens de cijfers het vaakst getroffen. Het was vorig jaar 52 keer raak. De bank sloot vorig jaar al 470 geldautomaten na een reeks plofkraken van één bepaald type pinautomaat. Geldautomaten van de Rabobank werden achttien keer getroffen, bij de ING was het negen keer raak en automaten van de SNS Bank werden vijf keer getroffen.

Wachten op plofkraakdode?

0:00/0:00

Voor het eerst raakte in oktober iemand gewond door een plofkraak op een geldautomaat.

Zware explosieven

De plofkraken ontwrichtten vaak winkelpanden en gebouwen in woonwijken. De schade wordt groter omdat criminelen steeds grover te werk blijken te gaan. Vaker dan voorheen worden er zware explosieven gebruikt om de geldautomaten bij banken open te breken.

Slagingskans criminelen

Hoeveel geld de plofkraken opleveren wilden de politie en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vorig jaar niet tegen RTL Nieuws zeggen. “Alles wat je zegt over de slagingskans kan criminelen weer aansporen”, vertelde Jelle Wijkstra van de NVB. “Maar het is zeker zo dat het overgrote deel van de plofkraken mislukt.”