ad der Steur houdt Vol = vol: Nederland niet in de fout bij terreurbroers Brussel

De Nederlandse diensten hebben ‘gedaan wat van ze kon worden verwacht’ rond de terreurbroers El Bakraoui, die de aanslagen pleegden in Brussel. Dat meldt minister Ard van der Steur aan de Tweede Kamer.

Van der Steur ligt onder vuur in de Tweede Kamer. Vorige week dinsdag bleek tijdens een debat over de terreurbroers El Bakraoui dat minister Van der Steur niet goed geïnformeerd was over de zaak. Het debat werd geschorst.

Hoe goed is hij op de hoogte? 
De Kamer heeft vervolgens een lijst met 68 vragen opgesteld voor de minister. De vragen gaan niet alleen over de feiten, maar ook over de minister. Hoe goed is hij op de hoogte?

Deze vragen heeft de minister nu beantwoord. Ondanks dat de Nederlandse diensten volgens Van der Steur geen fouten hebben gemaakt, is internationaal wel betere communicatie nodig bij de bestrijding van terrorisme. “De les die ik hieruit trek is dat een ruimere communicatie tussen diensten in internationaal verband, binnen de wettelijke bevoegdheden, een bijdrage kan leveren aan de bestrijding van het terrorisme.”

Gezocht naar aanleiding van Parijs
Van der Steur schrijft ook dat de Amerikanen Nederland op 16 maart, zes dagen voor de aanslagen in Brussel, hebben gemeld dat de broers door de Belgische autoriteiten werden gezocht, mede naar aanleiding van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015.   
In het midden Ibrahim El Bakraoui, hij blies zichzelf op 22 maart op in de luchthaven Zaventem. 

Hierna hebben Nederland en België contact gehad over de broers. Daarbij is volgens Van der Steur besproken dat Khalid El Bakraoui, de broer die zich op 22 maart opblies in metrostation Maalbeek, de energierekening had betaald van een persoon die naar voren kwam bij een operatie in het Belgische Vorst. Ook werd besproken dat de broers zijn geradicaliseerd en in verband werden gebracht met terreurverdachte Salah Abdeslam.

De minister had zich eerder ook al in deze zaak in de problemen gebracht door te melden dat de informatie van de Amerikanen van de FBI kwam. Later moest hijtoegeven dat hij fout zat: de informatie kwam van de politie in New York.

Is dit genoeg?
Of de Kamer genoegen neemt met deze antwoorden is nu nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat deze antwoorden pas het begin zijn. Donderdag moet Van der Steur opnieuw met de Kamer in debat. Daar zal de minister een overtuigend optreden moeten geven. Hij zal moeten laten zien dat hij nog steeds de juiste man op de juiste plek is, zei politiek verslaggever Fons Lambie al: “Het gaat nu om de veiligheid van het land. Hij moet laten zien dat hij voldoende grip op de zaak heeft.”