Advocaat Sjaak Buger.: wat bewijzen de woorden van Astrid?

Voor de arrestatie van Sjaak B., die gisteren werd opgepakt in verband met de moord op Heinekenontvoerder Cor van Hout, ontbreekt een solide basis, zegt B.’s advocaat Marnix van der Werf. B. werd meegenomen voor verhoor nadat Astrid Holleeder vrijdag in het moordproces tegen haar broer had verklaard dat B. bij de moord op Van Hout was betrokken.

Dat had ze gehoord van haar broer Willem Holleeder, van wie het Openbaar Ministerie denkt dat hij de opdracht gaf om Van Hout te laten liquideren. “Iedereen kan iets zeggen over een ander. Wat bewijst dit?”, aldus advocaat Van der Werf. Hij zegt nogal verbaasd te zijn over de arrestatie van zijn cliënt.

 
‘Verhoor Sjaak B. was minder dan tien minuten’

Holleeders zus zei gisteren in de rechtbank dat B. bij de moordaanslag de motor bestuurde, en dat de schutter bij hem achterop zat. Ze zei ook een geluidsopname te hebben waarop Holleeder zegt dat B. betrokken was bij de moord op Van Hout.

B’s raadsman snapt niet dat dit voldoende is om zijn cliënt op te pakken. “Er is een aantal personen dat al jarenlang genoemd wordt in verband met deze moordzaak. En dat was tot nu toe nooit aanleiding om daar actie op te ondernemen. En nu ineens Astrid Holleeder hetzelfde zegt als alle andere mensen, gebeurt dat wél.”

Van der Werf zegt dat B. “pertinent” ontkent dat hij een rol heeft gespeeld bij de moord op Van Hout. “Ik verwacht dat hij een paar keer gehoord wordt en dat het OM dan wel inziet dat dit zo niet kan.” Op de vraag of hij verwacht dat B. dan wordt vrijgelaten, antwoordt de raadsman: “Dat is wel de bedoeling”.

Kort gesprek

Het eerste gesprek met justitie duurde overigens minder dan tien minuten. Van der Werf: “We zijn gisteren het verhoor ingegaan en mijn cliënt heeft gezegd: ik heb het niet gedaan, ik weet er niks van en verder kan ik jullie niet helpen.”

B. werd tijdens het Passageproces, waarbij tien mensen terechtstonden wegens afrekeningen in het criminele circuit, vrijgesproken van liquidaties. Hij kreeg vorig jaar wel 5,5 jaar celstraf voor wapenhandel.