Advocaat tipte officier van justitie Van Delft over mogelijke liquidatie door Tilburgse onderwereld

Satudarah1BREDA/TILBURG – De mysterieuze bron die de Bredase officier van justitie Lucas van Delft heeft getipt over plannen in de Tilburgse onderwereld om hem te liquideren, is een advocaat. De jurist wil per se niet dat de geschorste officier zijn naam bekend maakt aan politie en het Openbaar Ministerie (OM) – ook niet in vertrouwe de advocaat is bang dat zijn naam op straat komt te liggen, met alle gevaar van dien voor hem. Raadsman Taco van der Dussen bevestigt het verhaal. Volgens hem heeft het landelijk parket in verhoor ‘met klem en bij herhaling’ bij zijn cliënt aangedrongen om de bron te onthullen. “Hij zou het zichzelf daarmee heel makkelijk kunnen maken, want dan kan in elk geval worden vastgesteld dat de bron echt bestaat”, duidt Van der Dussen.nderzoek naar bron
Het landelijk parket voert het strafrechtelijk onderzoek naar de omstreden, anonieme tip door Van Delft zelf over het vermeende liquidatieplan. De grote vraag daarbij is of de bron werkelijk bestaat of dat de officier die heeft verzonnen, al dan niet in overwerkte toestand.

Van der Dussen zegt dat zijn cliënt er nog steeds niet over peinst de identiteit van de advocaat prijs te geven, ook niet onder druk van een mogelijk strafproces. “Die bron is iemand die instituties niet zo vertrouwt en niet gelooft dat zijn naam geheim zal blijven.” ‘Gelet op alle vertrouwelijke informatie die recent is uitgelekt over de zaak Van Delft’, zegt de advocaat ‘dat best te begrijpen’.

Van Laarhoven
Justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar het handelen van Van Delft en de tip zelf. Een van de scenario’s die ze daarbij naar verluidt bekijkt, is dat de doodsbedreigingen stammen uit de hoek van motorclub Satudarah en The Grass Company, het wietimperium van de broers Van Laarhoven. Van Delft heeft tegen verdachten van deze partijen zware rechtszaken gevoerd en daarbij flinke aanvaringen gehad. Een tweede bedreigingsmelding, die kort na de tip van Van Delft via Meld Misdaad Anoniem volgde in november, komt ook uit Tilburg.