Asielzoekers met 1,1 miljoen euro gestopt

Op donderdag, rond één uur ’s ochtends, merkten Beierse politieagenten een Audi op die ze voor controle naar de kant wuifden. Het voertuig reed op de A3 richting Oostenrijk. De twee passagiers, een Syriër en een Marokkaan, konden geen bevredigende informatie geven over de reden en de bestemming van hun reis. De chauffeur gaf de indruk dat hij onder invloed van drugs was. Een zoektocht wees uit dat er op tal van schuilplaatsen bundels geld werden meegenomen.

Het was eigenlijk maar een routinecontrole. Maar wat de agenten toen vonden, verbaasde hen. Nadat de 25-jarige chauffeur, een Syrische asielzoeker, de indruk had gewekt dat hij onder invloed was van illegale middelen, besloot de politie te onderzoeken. In bijna elke holte en elke denkbare schuilplaats waren bundels geld verstopt. Met behulp van een speurhond werd zo 1,1 miljoen euro gevonden. Er werd een bloedtest bevolen voor de Syriër.

Politieonderzoek, asielzoekers op vrije voeten

Noch de chauffeur, noch zijn Marokkaanse bijrijder kon of wilde een samenhangende of zinvolle verklaring afleggen over hun plaats van herkomst, de reden van hun reis en hun bestemming. Ook de herkomst van het geld en wat er mee gedaan had moeten worden, is op dit moment niet bekend. De afdeling strafrechtelijk onderzoek van Passau voert het onderzoek uit – momenteel op verdenking van het witwassen van geld. Het voertuig werd in beslag genomen. De twee asielzoekers mochten van het Openbaar Ministerie van Passau hun reis voortzetten en zijn nu weer op vrije voeten.