‘Bankier van de onderwereld’ aangehouden

Politie en justitie hebben een 55-jarige Nederlander opgepakt die ze afschilderen als bankier van de onderwereld. De man woonde in het buitenland en werd op 26 april gearresteerd toen hij in Nederland was, laat het Openbaar Ministerie weten.

De verdachte man beheerde tientallen miljoenen euro’s voor zowel criminelen die via hem hun misdaadgeld wilden wegsluizen, als voor rijken die hun geld buiten het zicht van de fiscus wilden houden.

Flink bestolen

Justitie vermoedt dat hij zijn cliënten flink heeft bestolen. Hij zou miljoenen achterover hebben gedrukt door het vermogen van zijn klanten te gebruiken als onderpand voor leningen die hij niet terugbetaalde. De man bracht het geld onder in Liechtenstein, Panama, Zwitserland en op de Caraïben. Hij liep tegen de lamp omdat zijn schuldeisers het vermogen van zijn klanten aanspraken om hun geld terug te krijgen.

Een aantal gedupeerde klanten heeft aangifte gedaan van verduistering en oplichting. Waarschijnlijk zijn er nog meer klanten gedupeerd en de recherche roept hen dan ook op zich te melden. De schade per klant bedraagt naar schatting minimaal enkele tonnen tot in sommige gevallen meer dan een miljoen euro.

Omkopen

Het onderzoek heeft verder geleid tot de aanhouding van nog eens zes verdachten. Zij waren klanten van de ‘bankier’ en zouden via een zogeheten kasrondje miljoenen hebben witgewassen. Ze gaven contant crimineel geld aan een stratenmakersbedrijf dat vervolgens werknemers cash uitbetaalde. Ook stuurden ze dit bedrijf valse facturen. Twee van de verdachten zijn aangehouden in de gevangenis.

Het onderzoek heeft ook signalen opgeleverd dat ambtenaren zich hebben laten omkopen om informatie te geven of diensten te verlenen. Het Openbaar Ministerie kan daar op dit moment nog niet meer over zeggen.