Bart van U. over zaak Borst: Ik ben maar een gedienstige geest

10

De rechtbank in Rotterdam behandelt vanaf dinsdag de strafzaak tegen Bart van U., de man die verdacht wordt van het doden van oud-minister Els Borst en van zijn eigen zus Loïs. De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor de zaak. Verslaggever Victor Schildkamp twittert vanuit de rechtbank. Volg hieronder zijn tweets.

,,Ik weet zelf wat het is als je iets dierbaars mist. Bij deze mijn condoleance”, zei Van U. aan het begin van de zitting. Toen Van U., naar eigen zeggen, de ,,goddelijke opdracht” om de ‘verantwoordelijke voor de euthanasiewet’ te doden wilde uitvoeren, is hij naar het huis van Borst gegaan. Nadat hij haar met messteken om het leven bracht fietste hij weg. ,,Het was een soort opluchting. Dit was dan wat ik moest doen”. Van U. vertelt redelijk onaangedaan aan de rechter dat hij in de war was vanwege deze opdracht. ,,Het liefst was ik hard weggelopen, maar dat mocht niet van God. Tot de laatste zucht van Els Borst. Ik zag haar overlijden.” Van U. beseft zich dat de euthanasiewet na het doden van Borst niet zal veranderen. ,,Maar er is nu in ieder geval een signaal afgegeven dat sommige dingen niet kunnen”.

Borst werd gedood in februari 2014, Loïs in januari 2015.

Van U. heeft begin februari bekenddat hij oud-minister Els Borst (81) heeft gedood. Volgens Van U. kreeg hij op zijn zevende jaar de ,,goddelijke opdracht” om degene die euthanasiewet maakte, te doden. Van U. zei tijdens deze eerdere verklaring dat hij op de fiets van Rotterdam naar het huis van Borst in Bilthoven was gekomen en haar heeft omgebracht. Hij acht de politica verantwoordelijk voor de Euthanasiewet. 

Ondanks deze bizarre verklaring hoefde Van U. niet weer onderzocht te worden door het Pieter Baan Centrum. Bart van U. wilde daar zelf niet aan meewerken. Hij raakt naar eigen zeggen de kluts kwijt van de onderzoeken. 

Zus
Van U. had eerder al bekend dat hij zijn zus heeft gedood. In de verklaring over het doden van zijn zus repte Van U. ook over meningsverschillen over abortus en euthanasie.

Oud-minister Borst en Van U.’s zus werden beiden met tientallen messtekenomgebracht.

Ontoerekeningsvatbaar
Advocaat Noëlle Pieterse wil dat Bart van U. geen celstraf krijgt, maar tbs. Volgens Pieterse was van U. volledig ontoerekeningsvatbaar tijdens zijn misdaden. Deskundigen stellen daarentegen dat Van U. ‘slechts’ sterk verminderd ontoerekeningsvatbaar was.