Bende van Nijvel: ‘De Reus’ is ontmaskerd

Na 35 jaar is ‘De Reus’ van de gevreesde Bende van Nijvel eindelijk ontmaskerd. Volgens het OM gaat het om een inmiddels overleden ex-rijkswacht uit Aalst en voormalig lid van elite-eenheid Groep Diane.

 

Een jaar geleden contacteerde een familielid van de Aalsterse C.B. de politie over diens verleden bij de Bende van Nijvel. Die zaaide tussen 1982 en eind 1985 terreur met onder meer bloedige overvallen op warenhuizen. Maar liefst 28 mensen kwamen daarbij om. ,,Vlak voor hij in mei 2015 stierf op zijn 61ste, heeft hij zijn geheim verteld”, aldus het familielid. ,,Hij was ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel.”

Kort na zijn bekentenis overleed de man. ,,Details over de overvallen waaraan hij had deelgenomen, had hij niet gegeven”, aldus de onderzoekers. ,,Maar al vrij snel bleek dat hij niet alleen qua lichaamsbouw en lengte in aanmerking kwam, maar dat ook zijn levensloop perfect past in het plaatje van ‘De Reus’.”

Al vrij snel bleek dat hij niet alleen qua lichaamsbouw en lengte in aanmerking kwam, maar dat ook zijn levensloop perfect past in het plaatje van ‘De Reus’

Delhaize in Aalst op archiefbeeld.

Delhaize in Aalst op archiefbeeld. © BELGA

Mank

Zo bleek C.B. eind jaren zeventig lid geweest te zijn van de elite-eenheid Groep Diane, maar werd hij vlak voor de eerste overval van de Bende afgedankt en teruggestuurd naar de rijkswacht. Daarnaast ontdekte de recherche dat B. op de dagen van de bloedigste overvallen eind 1985 telkens verlof had én dat hij tussen het voorlaatste wapenfeit van de Bende en de laatste aanslag in Aalst een medische verklaring indiende voor een voetblessure.

,,Dat zou verklaren waarom getuigen van de overval op de Delhaize in Aalst altijd vertelden dat ‘De Reus’ mank liep”, aldus een gerechtelijke bron. De rechercheurs hopen nu via C.B. nog meer bendeleden te kunnen identificeren. ,,Misschien leven sommigen van hen nog”, klinkt het.

Delhaize in Overijse na de overval.

Delhaize in Overijse na de overval. © ADN Beeldredactie

De parkeerplaats van Delhaize in Overijse na de overval.

De parkeerplaats van Delhaize in Overijse na de overval. © ADN Beeldredactie