Bevriend met een ‘zware crimineel’

999

BREDA – De dikke en de dunne. Zo noemen ze zichzelf. Janie Hoekstra (48) en Danique Pals (23), student journalistiek, kennen elkaar pas driekwart jaar, maar zijn nu al dikke maatjes. Hoekstra: “Eerst waren we vreemden voor elkaar, maar nu laten we scheten bij elkaar.”

Het is een bijzonder duo. Bijna dagelijks werken ze in een klein kantoortje aan een boek over het leven van de Bredanaar. Hoekstra praat, Pals typt. Hier en daar verbetert Pals zijn woorden: Hoekstra is analfabeet, kan niet lezen en schrijven.

Pals: “Laatst zei hij een keer prostatische stressstoornis, maar hij bedoelde posttraumatische stressstoornis. Als ik moet lachen, weet hij dat hij iets verkeerd zegt.” Gelukkig kan Hoekstra dat hebben van de studente: “Ik kom je voortaan niet meer ophalen met de auto hoor, lamzak.”

Schietpartijen, drugs, alcohol: het komt allemaal voorbij in de biografie. Het leven waarin hij een keer is neergeschoten, het leven waarin hij vier jaar heeft vastgezeten en het leven waarin hij door veel mensen is teleurgesteld, vindt hij. Hoekstra: “Ik kan niet meer genieten van het leven. Ik denk dat ik uiteindelijk in het gekkenhuis beland, omdat ik te goed ben voor de mensen.”