Blogger die getuigenissen in zaak-Holleeder moest verwijderen: “Rechters waren vooringenomen”

willem

 

AMSTERDAM Volgens Sebastiaan Beens, de Utrechtse blogger die net als misdaadjournalist Martin Kok de verklaringen van Willem Holleeder op internet zette, was de rechter vooringenomen toen hij bepaalde dat hij de verklaringen van z’n site moest halen.

Daarover schrijft de Telegraaf vandaag. Toen de rechter Beens en de andere aanwezigen verzocht de rechtszaal te verlaten, liet Beens zijn smartphone liggen. Bovendien stond de opname-functie op zijn toestel aan, waardoor hij na afloop kon terugluisteren wat de rechter en de griffier tijdens de schorsing hadden besproken.

Beens stelt dat hij zijn telefoon niet heeft laten liggen met het doel om de opname te kunnen maken. Tijdens een schorsing verlaten de rechter en griffier vaak de rechtszaal om in een andere ruimte te overleggen. “Ze hebben zich niet teruggetrokken, zoals vaak gebruikelijk is.”

Vonnis maken

“Dat heb ik al gedaan”, beantwoordt de griffier de vraag van de rechter of hij een vonnis kan maken. Daaruit blijkt volgens Beens dat de rechter vooringenomen was. Zijn advocaat Sébas Diekstra deelt die mening, net als veel advocaten die niet actief bij de zaak betrokken zijn.

Plaatsvervangend voorzitter van de Arnhemse rechtbank Hans Evers heeft geen goed woord over voor de afluisteractie. Bovendien is het kort geding tegen Beens volgens hem wel degelijk eerlijk verlopen.

“Het is niet ongebruikelijk dat er een conceptvonnis of een raamwerk wordt opgezet, dat is wel efficiënt. Blijkt het tijdens de zitting toch anders te zijn, dan wordt daar gewoon een streep door gehaald.”

‘Vooringenomenheid blijkt dus normaal’

Advocaat Diekstra is verbijsterd over die reactie: “Daarmee zegt de rechtbank eigenlijk: tijdens de zitting krijg je de kans een bevooroordeelde rechter van zijn reeds gekozen route af te houden. Vooringenomenheid blijkt dus normaal binnen de rechtspraak.”

Uiteindelijk oordeelde de rechter dat Beens Holleeders verklaringen per direct offline moest halen, op last van een dwangsom van 10.000 euro per dag. Beens gaat in hoger beroep tegen dat vonnis.