Boer uit Pieterzijl in Duitsland opgepakt voor drugshandel

pieterzijl

Melkveehouder Rien V. uit Pieterzijl (60) is in Duitsland opgepakt in verband met de vondst van een megapartij drugs op zijn boerderij in Brandenburg.

In een kelder op zijn melkveebedrijf in het dorp Bad Belzig zijn 72 kilo marihuana, 15,5 kilo hasj, 7 kilo cocaïne, 10 kilo amfetamine, en 6 kilo extasypillen aangetroffen. Straatwaarde: 1,5 miljoen euro.

De Duitse politie en justitie reppen van een spectaculaire vondst, die gelijkstaat aan de hoeveelheid die doorgaans in de regio in een jaar tijd wordt onderschept.

Sleutel
Justitie verdenkt V. van het in bezit hebben van en handel in drugs. ,,Het was veel te veel voor eigen gebruik’’, zegt een woordvoerder van de Duitse justitie.

V. had een sleutel van de afgesloten kelder waar de partij is gevonden. ,,Hij heeft er dus van geweten.’’ De boer, die half februari is opgepakt, zwijgt tot nu toe bij de verhoren. De grote hoeveelheid lijkt het werk van een georganiseerde misdaadbende, maar vooralsnog is V. de enige die is aangehouden. Justitie kan hem zes maanden in voorarrest houden in belang van het onderzoek.

Thuisfront
Bij het thuisfront in Pieterzijl is het nieuws ingeslagen als een bom. ,,Wij zijn heel erg geschrokken’’, reageert zijn dochter. Zij zegt dat zij en haar familie niet op de hoogte waren van de drugs op de Duitse boerderij. Over haar vader en eventuele contacten nu hij vastzit, wil ze geen mededelingen doen. ,,Mijn vader is een echte familieman. Wij werken met z’n allen op dit bedrijf en zijn daar erg trots op. We staan voor elkaar klaar, in voor- en tegenspoed.’’

V. breidde de maatschap, die hij samen met zijn echtgenote heeft, veertien jaar geleden uit met het melkveebedrijf in Bad Belzig en verdeelt zijn tijd tussen beide locaties. In Duitsland houdt personeel de boerderij draaiende als hij er niet is.

Erin geluisd
,,Een groot drama’’, zegt broer André, die de ouderlijke boerderij in Winsum heeft overgenomen. Via derden werd hij vorige week op de hoogte gesteld. Hij voelt er weinig voor te speculeren maar wil wel kwijt dat hij ervan uitgaat dat zijn broer erin is geluisd of tegen zijn zin in de handel is getrokken. ,,Zo zijn wij niet opgevoed.’’

Volgens hem heeft zijn broer een goedlopend bedrijf. ,,Kerngezond, met een goede productie, genoeg land en zelfvoorzienend. Ook in Duitsland loopt de boerderij prima.’’ Volgens de broer heeft V. een uitgebreid machinepark en bewerkt hij zelf zijn land. ,,Dat betekent dagelijks op de tractor.’’ Ook hij noemt zijn broer een warme familieman.

Illegale brandstof en sigaretten
De drugs werden bij toeval ontdekt door de douane. Die had informatie gekregen over een illegale partij sigaretten op het melkproductiebedrijf en over illegale brandstofgebruik in de landbouwmachines. Er werden inderdaad 37.000 sigaretten gevonden en ‘foute’ brandstof in voertuigen. In de kelder stuitte de politie bij een grootscheepse doorzoeking op de megapartij drugs. Ook werden enkele wapens en 30 kilo vuurwerkmateriaal gevonden.

Omwonenden hebben tegen Duitse media gezegd dat zij niets hebben gemerkt van drugspraktijken op de boerderij. De Nederlandse veeboer leidde een onopvallend bestaan in het Duitse dorp en wordt omschreven als ‘hulpvaardig’. Zijn gezin kwam zelden in Bad Belzig.