Brabant voert strijd tegen

DEN BOSCH – Brabant voert de strijd tegen de drugscriminaliteit op. De steden Tilburg, Den Bosch en Breda voeren een vergunningplicht in voor kapperszaken, nagelstudio’s en andere branches waar op grote schaal crimineel geld zou worden witgewassen.

 

Tegelijkertijd bepleiten de voorzitters van de taskforce, de burgemeesters Jorritsma (Eindhoven) en Weterings (Tilburg) in Den Haag dat een aantal privacyregels wordt geschrapt. ,,We moeten uitkijken dat we geen Henkie worden”, zegt Jorritsma zaterdag in een interview met Brabants Dagblad.

,,In de zuilen van de bureaucratie kunnen we nog niet alle informatie delen. Iemand die in het gemeentehuis een uitkering afhaalt bij het ene loket kan aan een ander loket een bouwvergunning aanvragen voor een huis van drie ton. Zonder dat die afdelingen het van elkaar weten.”

Te weinig geld

De Brabantse burgemeesters vinden dat het kabinet meer geld beschikbaar moet stellen voor hun strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Er is nu -eenmalig- een bedrag van 100 miljoen euro beschikbaar. Niet alleen voor Brabant, maar voor het héle land.

Weterings en Jorritsma constateren dat ondanks de in hun ogen sterk verbeterde samenwerking tussen ale betrokken partijen het aantal drugslaboratoria en wietplantages niet of nauwelijks daalt. Volgens hen is dat omdat er nog steeds ‘waanzinnig veel geld’ valt te verdienen met synthetische drugs en hennep. ,,Maar de druk vanuit de samenleving is groot, de overheid mag het niet afleggen tegen de criminelen.”

Onder regie van de taskforce schakelen ook de Brabantse steden nu een tandje bij. Vrijdag werd bekend dat Den Bosch een vergunningplicht invoert voor kapsalons en nagelstudio’s, branches waar volgens politie en justitie veel crimineel geld wordt witgewassen. Ook Tilburg en Breda hebben zulke plannen.

Overheid mag het niet afleggen tegen de criminelen

Theo Weterings, burgemeester Tilburg