Brabantse misdaadserie Fenix 1 maart te zien

EINDHOVEN – Brabant staat al tijden in het middelpunt van de aandacht dankzij drugscriminaliteit. Zelden gaat een maand voorbij zonder liquidatie, opgerold drugslab of flinke cocaïne- of hennepvondst. Een prima voedingsbodem voor de Brabantse misdaadserie Fenix, zou je denken.

 

Toch heeft regisseur Shariff Korver – onder meer verantwoordelijk voor een aantal Penoza-afleveringen en het misdaaddrama Infiltrant – de werkelijkheid niet per se nodig. Liever niet zelfs. ,,Dan zit je daar aan vast.”

Brabantse kampersfamilie

Fenix draait onder meer om een Brabantse kampersfamilie die haar brood verdient met xtc-handel. De zoon – gespeeld door Oerlenaar Teun Luijkx – keerde de criminele zaken jaren geleden de rug toe, maar moet noodgedwongen zijn burgermansleven verlaten om thuis orde op zaken te stellen. Ook een vrouwelijke rechercheur – een rol van Rifka Lodeizen – keert terug om af te rekenen met het verleden.

De werkelijkheid biedt verhaallijnen die je niet kan bedenken, beaamt Korver. Hij volgde het nieuws over de verijdelde helikopterkaping in Budel. ,,Waanzinnig. Maar zonder een verhaal is het niet meer dan een toffe anekdote.” Het realisme in Fenix zit ‘m volgens de regisseur niet in de handel en wandel van de drugsboeven. ,,Het toont de xtc-wereld, maar is geen cursus. Het was niet het streven het honderd procent realistisch weer te geven.” De kijker moet zelfs lang wachten op de eerste xtc-pil. Het verhaal gaat veel meer over de familiebanden en -vetes dan over geweld. ,,De emoties van de personages zijn realistisch. De spanning is meer onderhuids dan zichtbaar in schietpartijen. Het bouwt op. De kijker die blijft zitten tot het einde krijgt iets cadeau.” Korver vindt dat de serie iets weg heeft van het befaamde True Detective – ‘Vanwege het rurale. Wij hebben niet in de stad gefilmd’- en de Netflix-serie Mindhunters.

Naamloos

De productie is van februari tot juni gefilmd in België en op talloze plekken in Brabant. Geen specifiek Brabantse woonplaats komt aan bod. De omgeving is naamloos, op Antwerpen en een fictieve locatie na. ,,Maar mensen gaan veel herkennen.”

Behalve hoofdrolspeler en Oerlenaar Teun Luijkx speelt ook Eindhovenaar Björn van der Doelen een rolletje. Hij is een van de handlangers van Jack Wouterse, xtc-crimineel en vijand van de familie. Van der Doelen schreef ook een nummer voor de eerste en laatste aflevering.

De misdaadserie gaat met de vertoning van drie afleveringen op 26 januari in première in Rotterdam. Op 3 februari kunnen bezoekers tijdens het filmfestival in die stad alle acht afleveringen van 47 minuten achter elkaar zien. Via de website kpn.com/fenix is de volledige serie vanaf 1 maart voor iedereen twee weken lang gratis te zien.