Britse media ontdekt de gangsteroorlog aan de Costa del crime

In een onthullend overzichtsartikel in The Scottish Sun worden verbanden gelegd tussen diverse onderwereldmoorden aan de Spaanse costa’s.

DOOR: MARTIJN HAAS
Britse media ontdekt de gangsteroorlog aan de Costa del crime

Wat is er in Godsnaam aan de hand in Spanje? Die vraag stellen journalisten van The Scottish Sun zich vandaag met een breed overzichtsartikel over de gangsteroorlog aan de costa’s. Een onderwerp waar we in Panorama de laatste maanden ook veel over hebben geschreven.

Slayings

Kijk zo mooi als bij onze buren aan de andere kant van de plas kunnen wij het niet zeggen: ‘The coastline’s underbelly of violence has exploded onto city streets in recent months, resulting in a wave of executions, bombings and barbaric gangland slayings.’

Ofwel: in de altijd woelige onderwereld van de Spaanse kust is er de afgelopen maanden sprake van een geweldsexplosie. Resultaat: liquidaties, bomaanslagen en wrede martelpraktijken.

Expats

Britse expats vrezen voor hun leven nu de geweldspiraal niet te stoppen lijkt in steden als Marbella, Benidorm en Estepona. Kinderen van deze nieuwe lichting reizen met bodyguard naar school. De politie voegt daar aan toe dat het moeilijk is om de misdaad aan te pakken, nu zoveel criminelen zich gehuisvest hebben in de duizenden goed beveiligde witte villa’s in de heuvels op enkele kilometers van de kustlijn.

De moordaanslag op de Utrechter Hamza Ziani in Torremolinos. 

Albanië

Experts melden dat er gangs uit dertien kernlanden actief zijn aan de Costa’s. Met een grote deelname uit notoire staten als Rusland, Colombia en Albanië. En het ziet er niet naar uit dat het snel beter gaat worden. Enkele bomaanslagen zouden daarbij een teken aan de wand vormen.

Corruptie

Dat de Spaanse kust tevens een ‘superhighway’ voor de drugshandel is, vormt een belangrijk aspect bij de geweldstoename. Misdaadorganisaties vereffenen ter plekke rekeningen, waarbij een mensenleven niet telt. Tel daarbij op de corruptie bij Spaanse overheidsdiensten en het probleem is daar.