Burgemeesters: Brabantse criminelen rijden nog steeds in de gele trui

DEN BOSCH –  ,,We moeten de criminaliteit slimmer bestrijden, we pakken nu alleen de sukkels op.” Die boodschap van Wim van de Donk, Brabants commissaris van de koning, was op 14 juli 2014 de opening van het NOS Journaal.

 

Dik drie jaar later, in september 2017, zei Peter Noordanus, de inmiddels afgezwaaide burgemeester van Tilburg, dít over de Brabantse strijd tegen de drugscriminaliteit:  ,,We zijn met een theelepeltje de zee aan het leegscheppen.”

Koploper

Nu minister Grapperhaus binnenkort bekend maakt hoeveel extra geld er beschikbaar komt om de Brabantse drugsindustrie aan banden te leggen, is de vraag of het een beetje opschiet met die strijd.  Zeker is dat Brabant nog altijd koploper is als het gaat om het maken van synthetische drugs en de afvaldumpingen die daar direct mee te maken hebben. Zeker is ook dat de illegale wietproductie nog op volle toeren draait. Zeker is bovendien dat in de Brabantse onderwereld ook dit jaar nog liquidaties waren te betreuren.

De burgemeesters van Eindhoven, Tilburg, Breda, Den Bosch en Helmond waren, mét commissaris Wim van de Donk woensdagmiddag bijeen in het Noordbrabants Museum. Om bij te praten. Met elkaar en -later- met een paar journalisten. De boodschap die ze uitventten, was deze: het schiet wel degelijk op met de strijd tegen de drugscriminaliteit.

Geld van Grapperhaus

Allicht: van het kabinet hadden ze liever de 150 miljoen euro gekregen waar ze in 2017 om vroegen. Later deze maand zal minister Grapperhaus vertellen hoeveel ze wél krijgen. Het zal minimaal 6  en maximaal 31 miljoen zijn. Wat ze daarvan vinden? ‘Retorische vraag’, glimlachte Wim van de Donk. Het is vragen naar de bekende weg, bedoelde hij.

Maar met de burgemeesters somde hij graag op wat er wél bereikt is. De No Surrender-boys Klaas Otto en Corin Denis zitten achter slot en grendel en dat kun je geen sukkels noemen, het waren mannen die in het criminele milieu aan de knoppen draaiden. Jachthaven Hermenzeil in Raamsdonksveer is gered uit de klauwen van criminelen,  de leiders van het ‘rovershol’ Party King in Best hebben stevige straffen gekregen.

De tekst gaat verder onder de foto

Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender, die eind oktober werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf (en daarna hoger beroep aantekende).

Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender, die eind oktober werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf (en daarna hoger beroep aantekende). © ANP

En,  misschien wel net zo belangrijk: politie, justitie en burgemeesters hoeven de strijd niet meer alléén te voeren. Het stijgende aantal telefoontjes naar Meld Misdaad Anoniem wijst erop dat ook ‘gewone’ Brabanders over de brug komen. En verder zijn er allianties gesmeed (of in de maak) met de Bovag, met het bedrijfsleven, met onderzoeksinstituut TNO, de Belastingdienst niet te vergeten. In Den Haag wordt inmiddels gewerkt aan een nieuw Wetboek van Strafvordering. ,,Het huidige doet nog wel erg aan de tijd van de postkoets denken”, zei Van de Donk.

Stromannen

De Brabantse bestuurders hebben in Den Haag ook een drukke lobby gevoerd om de Wet Bibob te verbeteren. Met die Bibob-onderzoeken kan de overheid de aanvragers van vergunningen screenen. Maar omdat criminelen ook niet van gisteren zijn, zien Brabantse gemeenten steeds vaker dat die vergunningen worden aangevraagd door criminele stromannen. En de privacywetgeving verhindert dat die stromannen makkelijk ontmaskerd worden. ,,We blijven de rechtsstaat koesteren, maar we moeten wat meer de randjes opzoeken”, sprak burgemeester John Jorritsma van Eindhoven.

We koesteren de rechts­staat, maar moeten meer de randjes opzoeken

John Jorritsma, burgemeester Eindhoven

De burgemeesters bedienen zich graag van metaforen als ze praten over hun strijd tegen de georganiseerde misdaad. ,,Bij de aanpak van de ondermijnende criminaliteit rijdt Brabant echt in de gele trui”, zo haalde Jorritsma één van zijn favoriete beeldspraken van stal. Zijn Bredase collega Paul Depla corrigeerde hem even later. ,,Ik denk dat we zo eerlijk moeten zijn om te zeggen dat de criminaliteit in de gele trui rijdt. Maar van alle volgers zitten wij in Brabant ze het dichtste op de hielen.”