Cel en tbs voor urenlange verkrachting 85-jarige

2013-07-18 10:55:50 ZEIST - Leerlingen van de Kerckeboschschool in Zeist delen ijsjes uit aan bewoners van verzorgingshuis Spathodea. De school geeft daarmee gehoor aan de oproep van het Nationaal Ouderenfonds om ouderen tijdens de warme en voor hen vaak eenzame zomermaanden extra aandacht te geven. ANP MARTIJN BEEKMAN

De urenlange brute verkrachting van een 85-jarige vrouw in haar eigen woning komt Hagenaar Raymond S. (45) op vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging te staan. De Haagse rechtbank legde de tbs-maatregel dinsdag op ‘omdat het onverantwoord is meneer weer naar de maatschappij terug te sturen’.

Het slachtoffer had haar slaapkamerraam open gezet op de warmste nacht van het vorig jaar, 1 juli. De dader klom rond 05.00 uur ’s ochtends naar binnen en verkrachtte haar op alle mogelijke manieren, telkens opnieuw. 

Zweep
Met haar onderbroek op zijn hoofd en verder naakt paradeerde hij parmantig door haar woning, her en der laatjes opentrekkend op zoek naar kostbaarheden. Hij vond pasjes en bedreigde haar met een schaar om haar de pincodes te ontfutselen. Maar de moedige vrouw gaf hem de verkeerde. Ook probeerde ze hem nog weg te jagen met een souvenir, een zweep, maar de dader pakte die af en sloeg haar er toen zelf mee. 

Rond negen uur s’ morgens, lukte het haar inderdaad om te weg te komen door de achterdeur. Ze rende naar drie plantsoenarbeiders die haar opvingen. De dader vluchtte door de voordeur weg. 

S. werd een dag later opgepakt, omdat het DNA in de onderbroek van het slachtoffer matchte met het DNA van de al bij Justitie bekende verdachte. Later werd er ook DNA van het slachtoffer op zijn penis aangetroffen. 

Drank en drugs
De dakloze en verslaafde S., tot nog toe alleen voor vermogens- en geweldsdelicten veroordeeld, bekende of ontkende de verkrachting niet tijdens de behandeling van de strafzitting twee weken geleden. Hij beweerde zich simpelweg helemaal niets meer van de bewuste nacht te herinneren. Hij had die nacht zijn verjaardag met drank en drugs gevierd, zei hij. S. werd door deskundigen ‘enigszins verminderd toerekeningsvatbaar’ verklaard. Volgens een vriend van hem valt S. op bejaarde vrouwen: zelf ontkent hij dat.    

Het Openbaar Ministerie had ook vijf jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist. De verkrachtingszaak leek overigens verdacht veel op een onopgeloste zaak van negen jaar geleden. Ook toen werd een oudere vrouw in Den Haag langdurig op soortgelijke manier verkracht door een donkere man die haar slaapkamerraam was binnengeklommen: eveneens op de verjaardag van verdachte. Maar in die zaak is geen DNA-bewijs en heeft het OM geen vervolging ingesteld.