Cipier met mes aangevallen

Alphen+rijnJohn van den Heuvel

ALPHEN AAN DEN RIJN – 

Forse gevechten tussen bewakers en gevangenen in bajes

Bij felle gevechten tussen gedetineerden en bewaarders in de gevangenis in Alphen aan den Rijn is maandag een bewaarder met een mes aangevallen.

De zogenoemde penitentiair inrichtingenwerker (piw’er) werd door een gedetineerde in zijn zij gestoken, waardoor hij gewond raakte. Het was een doelbewuste poging de piw’er neer te steken. Een afdelingshoofd even later kreeg ook te maken met geweld door gedetineerden. Hij kreeg  onder anderen een harde klap  tegen zijn hoofd. De schermutselingen vonden plaats op de B-afdeling van de penitentiaire inrichting in Alphen, waar veel zeer zware criminelen zijn gehuisvest.

De gevechten leidden tot grote onrust in de hele gevangenis. Bewaarders van andere afdelingen moesten met spoed hun in het nauw gebrachte collega’s te hulp schieten. De onderhuids sluimerende spanningen escaleerden toen bewaarders werden aangevallen en een van hen met een mes werd bewerkt. Volgens justitie gaat het om een ‘smeermes’ waarmee gedetineerden in hun cel hun brood klaarmaken. Een speciaal Intern Bijstandsteam (IBT) werd in allerijl opgetrommeld. Het met helmen, schilden en lange wapenstokken uitgeruste team wordt ingezet bij opstanden en ernstige ordeverstoringen door gedetineerden.

Drugs

Deze krant berichtte vorige week al over grote spanningen in deze gevangenis, waar volgens sommige bewaarders op een aantal afdelingen zwaar gestrafte gedetineerden, onder wie enkele beruchte Antilliaanse criminelen, de dienst uitmaken. Ze zouden beschikken over wapens, telefoons en veel drugs.

Anderhalve week geleden werd al een zelf gefabriceerd steekwapen aangetroffen in een cel. Volgens berichten uit de inrichting ging het maandagmiddag helemaal mis. Vijf gevangenen, onder wie een beruchte moordenaar,  gingen op de luchtplaats de confrontatie met het gevangenispersoneel aan.  Uiteindelijk konden ze bijeen worden gedreven, waarna ze een voor een naar hun cel konden worden gebracht. Een van de amokmakers is overgeplaatst naar de gevangenis in Zoetermeer en onder speciaal regiem gezet.

Corruptie

De betrokken bewaarders waren daarna zo van hun stuk dat niet meer aan het werk gingen en het dagprogramma werd gestaakt. Ze vrezen dat nog meer gedetineerden wapens hebben, omdat celinspecties regelmatig door corrupte collega’s worden verraden. Ze hebben gesprekken gekregen met een speciaal opvangteam van justitie. Ook eisten de bewaarders een gesprek met de directeur van PI-Alphen.

Kenners van het gevangeniswezen waarschuwen al maanden voor gevaarlijke situaties in onder anderen Vught en Alphen. Justitie blijft de problemen categorisch ontkennen, dit tot woede van individuele bewaarders die vinden dat ze onvoldoende gehoor krijgen bij de directie. Een onderzoek van een  ‘onafhankelijke commissie’ van Justitie naar de situatie in Vught bracht aan het licht dat er vele ernstige veiligheidslekken zijn. Toch is er volgens de commissie verder weinig aan de hand in Vught, wat door anonieme bewaarders fel wordt weersproken.