Cowboys van de coke: veel vrije jongens kwamen vast te zitten

w

Coke smokkelen van A naar B? Grote kans dat er wel een Nederlander is te vinden die het klusje op zich wil nemen. Maar succes is niet gegarandeerd. Blijkt ook aan de Spaanse costa’s.

In Spanje zitten honderden Nederlanders vast voor drugsdelicten. In veel gevallen maken onze  landgenoten zich schuldig aan het in- of vervoeren van coke uit Zuid-Amerika, vaak met Nederland als beoogde eindbestemming. Wij duiken in drie van die verhalen.

Barajas

In maart 2012 pikt de Spaanse douane op het internationale vliegveld van Madrid – Barajas – een  65-jarige Nederlander uit de rij. In zijn handbagage draagt hij pakketjes met zich mee met in totaal 17 kilo cocaïne. De man had op een vlucht uit Peru gezeten.

60 kilo coke

Een half jaar later volgt de Spaanse politie een Nederlands koeltransport naar het Zuid-Spaanse stadje Manilva. Het resultaat: vier opgepakte Nederlanders en inbeslagname van 60 kilo coke.

Walrus

In mei 2015 is het de Spaanse kustwacht die op moet treden tegen een bedrijvige Nederlandse smokkelaar. Een Nederlandse kapitein – die al jaren aan de Costa del Sol woont – vaart met zijn schip de Walrus van de Canarische Eilanden naar het Spaanse vasteland – tot er 1950 kilo cocaïne wordt aangetroffen op zijn boot. De drugs hebben een straatwaarde van tientallen miljoenen euro’s. De kapitein komt vast te zitten in Las Palmas op het Canarische eiland Gran Canaria.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete artikel over de Nederlandse coke cowboys, inclusief een cursusjecocaïne smokkelen? Lees het artikel van verslaggever Yvo Osterloh en Vico Olling in de Panorama die morgen in de winkels verschijnt. De editie is ook via onze website te bestellen en op Blendle te lezen. cache (1)