Crimineel met taakstraf perst zwakbegaafde af

40

OLDENZAAL – Een 20-jarige zwakbegaafde vrouw blijkt op een sociale werkplaats in Oldenzaal het slachtoffer te zijn geworden van een 27-jarige crimineel met een taakstraf. De man, die veelvuldig in aanraking is geweest met justitie, palmde het slachtoffer in om haar even later te bedreigen en af te persen.

Het slachtoffer werd gedwongen om meerdere telefoonabonnementen af te sluiten en de telefoons af te staan aan de veroordeelde crimineel, ’N.’ De instelling, deWerkwijzer, heeft N. na de gebeurtenissen direct weggestuurd, meldt TC Tubantia. Het slachtoffer heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Veiligheid

Het is volgens de reclassering niet de eerste keer dat dat iemand tijdens het uitvoeren van een taakstraf misbruikt maakt van een collega. De directeur van Werkwijzer, Tonnie Harmelink, heeft besloten geen mensen met een taakstraf meer aan het werk te laten. „De veiligheid van onze cliënten staat altijd voorop. Wij hebben het gevoel dat die veiligheid nu onvoldoende gewaarborgd kan worden.”

De crimineel kon zonder problemen aan de slag gaan bij de sociale werkplaats, omdat het juridische verleden wegens privacyoverwegingen niet besproken mocht worden bij zijn indiensttreding.