Definitieve knock-out voor Fouad: wie was geliquideerde man uit Eindhoven?

EINDHOVEN – Hij was een bokser die zelden in de ring stond, een fitnessliefhebber die trainde om er goed uit te zien. Zaterdag werd hij op straat in Eindhoven ineens in koele bloede geliquideerd. Wie was Fouad Rashidi?

 

Eigenlijk wist hij al genoeg toen hij de auto zag. Een zilveren Suzuki Swift tussen de politielinten, het rechtervoorraam met drie kogels aan diggelen geschoten. “Ik kende maar één jongen in onze buurt die in zo’n auto rondrijdt”, zegt Atila Mert na het zien van de nieuwsfoto. “Ik heb nog een dag gewacht voordat ik zijn broer belde. Maar het was hem echt, Fouad Rashidi. Hij was vermoord. En we hebben geen flauw idee waarom.”

Irak

Fouad Rashidi (34) is de jongste telg uit een Koerdisch gezin. Zijn familie komt uit Iran, maar zelf werd hij geboren net over de grens in Irak. Nadat het gezin in Nederland neerstrijkt, groeit Rashidi op in Vaartbroek. Hij had nog altijd een hoekwoning in een van de typische binnenplein-straatjes van de Eindhovense wijk. De jaren 70-huurhuizen staan er rond een vierkant parkeerterrein. Ondanks dat iedereen in de straat op elkaars voortuin uitkijkt, is het onderlinge contact minimaal. Dat het slachtoffer van de liquidatie van zaterdag afkomstig is uit hun eigen straat, is voor de meeste bewoners  maandagochtend onbekend.

“Dus toch”, zegt een buurvrouw. Ook zij dacht Rashidi’s zilveren wagen al te herkennen op de nieuwsfoto’s. Bovendien forceerde de politie zaterdagnacht de voordeur van zijn huis om er onderzoek te kunnen doen. “Dus we hadden al wel een vermoeden”, zegt de vrouw, die net als de rest van de buurt nauwelijks contact met hem had. “Hij heeft nog niet zo lang geleden zijn tuin opgeknapt, veel meer weet ik niet van hem. Het was een rustige, lieve jongen.”

Gebroken neus

In het vechtsportwereldje van Eindhoven is zijn gezicht een stuk bekender. Op Youtube circuleren beelden van hoe hij spart in de ring bij Fidan Gym. “Hij was een fanatieke bokser”, vertelt eigenaar Yücel Fidan. “Ik heb hem de laatste twee jaar niet gezien, maar daarvoor was hij hier vaak te vinden en gaf hij ook les.” Het ging hem daarbij vooral om het trainen, een wedstrijd heeft Rashidi nooit gebokst, weet ook Atila Mert. “Hij zat niet te wachten op een blauw oog of gebroken neus. Het was een jongen die er verzorgd en netjes uit wilde zien.”

Dat laatste had ook met zijn werk te maken. Rashidi was gediplomeerd leraar fitness en werkte jarenlang als personal trainer in Eindhoven en omgeving. Hij was daarbij zelf de belichaming van wat je met hard trainen kan bereiken. Op de vakantiefoto’s is de gespierde sixpack waarmee de geboren Irakees je tegemoet lacht vanaf het strand op de Malediven niet te missen.

Eigenlijk hadden we nu in Grieken­land moeten zitten, maar we besloten de vakantie eventjes uit te stellen.

Bram van Zoggel

Hij had ook alle reden om te lachen. Het leven was goed. Rashidi had sinds een paar jaar een knappe vriendin met wie hij gelukkig was. En zijn nieuwe bedrijf in autolakproducten liep goed, vertelt Bram van Zoggel. De twee leerden elkaar kennen in de sportschool en groeiden uit tot goede vrienden. Ze gingen samen uit eten, samen naar festivals en samen op vakantie. Dat laatste was althans de bedoeling. “Eigenlijk hadden we nu in Griekenland moeten zitten, maar we besloten om het eventjes uit te stellen. En dan gebeurt dit, terwijl hij hier niet eens had moeten zijn.”

Schuldwitwassen

Wat resteert, zijn alle vraagtekens over zijn moord. Waarom moest de 34-jarige Eindhovenaar dood? Een liquidatie doet vermoeden dat er een link is met criminaliteit. Rashidi kwam in het verleden een enkele keer in aanraking met justitie. Zo moest hij zich in 2016 voor de politierechter verantwoorden omdat hij ‘een voorwerp verworven of voorhanden had waarvan hij kon weten dat het afkomstig was uit een misdrijf’. Schuldwitwassen heet dat ook wel. Rashidi werd ervan vrijgesproken.

Vijanden? Van Zoggel heeft er nooit iets van gemerkt. “Ik zeg niet dat hij vroeger nooit heeft gevochten, maar de laatste jaren was hij rustig. Het was een gouden kerel en ik kan me niet herinneren dat hij met iemand ruzie had. Daarom snap ik er ook niks van. Ik kan niet geloven dat hem dit is overkomen.”