Dit zijn ze: de levenslang gestraften van Nederland

 

42

Ruim 30 mensen zitten in Nederland voorgoed achter de tralies. Veroordeelden kunnen alleen vrijkomen als ze gratie krijgen van de koning. Dit gebeurt zelden. Deze mannen komen naar alle waarschijnlijkheid nooit meer op vrije voeten.

Cevdet Yilmaz
Sinds: 1984
Veroordeeld voor: Yilmaz schoot in 1983 zes mensen dood in café ’t Koetsiertje in Delft. Onder de slachtoffers was ook een 12-jarig meisje. Tot op de dag van vandaag is Yilmaz’ motief onduidelijk. Sinds 2001 zit hij in een tbs-kliniek omdat hij ongeschikt zou zijn voor normale gevangenschap. Sinds 2002 mag hij op verlof, sinds een aantal jaar ook onbegeleid.

Loi Wah C.
Sinds: 1988

Veroordeeld voor: de moord op een gezin in Rotterdam, onder wie twee kleine kinderen. C. heeft altijd ontkend dat hij dit heeft gedaan en heeft al vijf keer gratie aangevraagd, maar het verzoek is alle keren afgewezen.


Loi Wah C. in de rechtszaal

René H.
Sinds
: 1990
Veroordeeld voor: de drievoudige moord op zijn vrouw en schoonouders in Engeland. In 1994 werd hij overgeplaatst naar Nederland.

Edwin S.
Sinds: 1994
Veroordeeld voor: schoot een echtpaar neer dat hem in hun huis in Badhoevedorp betrapte. De man overleed, de vrouw raakte levensgevaarlijk gewond.

Ap A.
Sinds: 1995
Veroordeeld voor: schoot in 1990 twee medewerkers van de Albert Heijn dood tijdens een overval. Een derde medewerker werd in zijn rug geschoten en raakte blijvend invalide. A. vluchtte naar Chili, waar hij werd opgepakt en uiteindelijk uitgeleverd in Nederland.

Frank P.
Sinds: 1996
Veroordeeld voor: was de leider van de Bende van Venlo. Begin jaren ’90 maakte die bende zich onder meer schuldig aan roofmoorden.


Frank P. in de rechtbank in 1996 | ANP

Harold H.
Sinds: 1998
Veroordeeld voor: voor het oog van haar twee zoontjes doodde H. in 1993 zijn vriendin.

Bennie S.
Sinds: 1998
Veroordeeld voor: schoot hoofdagente Allegonda Gremmer dood toen zij als lid van een arrestatieteam zijn huis wilde binnenvallen.

Juan N.
Sinds: 1998
Veroordeeld voor: vermoordde zijn ex-vrouw in haar kapsalon. Zat eerder in Spanje al jaren vast voor de moord op zijn broer.

Jan S.
Sinds: 2000
Veroordeeld voor: verkrachting van en moord op zijn 7-jarige buurmeisje, verkrachting van zijn vrouw en verkrachting van een prostituee.

Edward J.
Sinds: 2000
Veroordeeld voor: een dubbele moord op Bonaire, op een Nederlandse ondernemer en diens vrouw. Werd in Willemstad (Curacao) veroordeeld tot levenslang en later overgeplaatst naar Nederland.

Hüseyin B.
Sinds: 2001
Veroordeeld voor: voor moord, gijzeling en drugshandel

Ugur U. en Edwin Z.
Sinds: 2002
Veroordeeld voor: de mannen overvielen een huis in Dordrecht. Daarbij werden drie mensen – een vrouw, haar 16-jarige dochter en het 16-jarige vriendje van de dochter – gedood om herkenning te voorkomen. De levenslange straf van een derde verdachte werd in hoger beroep omgezet in 20 jaar cel en tbs.

De twee veroordeelde mannen | ANP

Willem van E.
Sinds: 2002
Veroordeeld voor: in 1975 werd Van E. veroordeeld voor de moord op twee vrouwen. In 1990 kwam hij vrij. Daarna sloeg hij opnieuw toe: hij doodde drie prostituees. Wordt gezien als seriemoordenaar.

Louis H.
Sinds: 2003
Veroordeeld voor: het doden van zijn ex-vriendin en de moord op haar twee kinderen in 1984.

Birol C.
Sinds: 2003
Veroordeeld voor: schoot in Den Haag twee mannen dood met wie hij onenigheid had over de buit van een samen uitgevoerde oplichting.

Dawanpersad S.
Sinds: 2003
Veroordeeld voor: verkrachting, diefstal, poging tot doodslag en de moord op een 80-jarige man. De moord pleegde de tbs’er toen hij niet was teruggekeerd van een proefverlof.

Ischa M. en Mehmet A.
Sinds: 2004
Veroordeeld voor: een drievoudige moord in Helmond. De slachtoffers werden tijdens een ripdeal door M. doodgeschoten. A. was de opdrachtgever.

Olaf H.
Sinds: 2004
Veroordeeld voor: het doodschieten van een echtpaar in Sittard in hun autobedrijf. Hun 9-jarige kleindochter raakte zwaargewond en was de belangrijkste getuige.
Olaf H. voor de rechter | ANP

Gerrie M.
Sinds: 2004
Veroordeeld voor: de moord op een drugshandelaar. De stoffelijke resten van het slachtoffer zijn nooit teruggevonden omdat het lichaam van de man verbrand is in een oven.

Sunil M.
Sinds: 2005
Veroordeeld voor: gaf opdracht voor brandstichting bij zijn buren. Daarbij kwamen twee kinderen om het leven. Veroordeeld voor de moord op de jongens en poging tot moord op hun ouders.

Daniel S.
Sinds
: 2005
Veroordeeld voor: Engelse drugshandelaar die in 2002 een Groninger in de deuropening van zijn woning doodschoot. S. was eigenlijk op zoek naar de zus van het slachtoffer. Was in Engeland al eerder veroordeeld tot levenslang, maar wist in 2001 te ontsnappen.

Mohammed B.
Sinds
: 2005:
Veroordeeld voor: de moord op regisseur en columnist Theo van Gogh en poging tot moord op agenten en ooggetuigen. Op het lichaam van Van Gogh liet B. een brief achter aan Ayaan Hirsi Ali.
Mohammed B. vermoordde Van Gogh op straat | AFP

Frans B.
Sinds: 2005
Veroordeeld voor: het levend begraven van een mede-tbs’er in Nijmegen. Dit gebeurde in de kliniek waar B. zelf werd behandeld. Hij zat al vast voor doodslag op zijn 15-jarige nichtje.

Rudolf K.
Sinds
: 2005
Veroordeeld voor: de moord op een zwerver in een park in Enschede. Stak daarnaast drie willekeurige mensen neer en doodde en verminkte tientallen dieren.

Fernando P., Elmer P. en Zé Carlos B.
Sinds: 2007
Veroordeeld voor: een schietpartij in een Rotterdams café. De drie richtten een bloedbad aan: drie mensen kwamen om het leven.

Marcel T.
Sinds: 2008
Veroordeeld voor: de moord op politiek activist Louis Sévèke. Ook veroordeeld voor bankovervallen en bomaanslagen.

Hee Chan S.
Sinds: 2010
Veroordeeld voor: stak in België zijn vriendin dood. Werd twee jaar geleden overgeplaatst naar Nederland.

Joseph M.
Sinds
: 2011
Veroordeeld voor: internationale oorlogsmisdrijven gepleegd tijdens de genocide in Rwanda. Werd vervolgd in Nederland – waar hij politiek asiel had aangevraagd – omdat hij niet aan Rwanda kon worden uitgeleverd.