Doodgeschoten tbs’er blijkt vlogger

De ontsnapte tbs’er, die zondag door de politie werd doodgeschoten, blijkt de patiënt te zijn die in het verleden vlogde vanuit de Oostrumse kliniek De Rooyse Wissel.

Dat bevestigen meerdere bronnen, waaronder De Telegraaf.

Op de vlucht
Het gaat om Dennie M. (37). Hij ontsnapte zondagmiddag met een andere tbs’er uit de kliniek FPC de Kijvelanden in Poortugaal, onder de rook van Rotterdam. De twee bedreigden een behandelaar en sloegen via een taxi op de vlucht.

Neergeschoten
De politie achtervolgde het voertuig tot een bedrijventerrein, waar de ontsnapte tbs’ers te voet verder gingen. Bij de schietpartij die volgde werd M. neergeschoten, de andere vluchter werd ingerekend en zit inmiddels weer vast.

 

Video’s
De tbs’er kwam regelmatig in het nieuws toen hij in De Rooyse Wissel in Oostrum zat. Zo maakte hij – tegen de regels in – met zijn mobiele telefoon en een smartwatch video’s van verschillende ruimtes, patiënten en medewerkers. De man postte die beelden op YouTube. De eerste reeks video’s is in juni 2018 geüpload en de tweede reeks in september 2019.

Wiet en messen
In meerdere video’s liet de tbs’er messen zien. Volgens M. werd er ook wiet gekweekt in de kliniek. De Rooyse Wissel trok in een reactie in twijfel of het wel om echte wiet ging.

Uitbraak
M. filmde in 2018 bovendien zijn eigen uitbraak, ook in De Rooyse Wissel. Hij slaagde er toen in zijn celdeur te openen en lange tijd alleen in het complex rond te dwalen. In de video’s op zijn YouTube-kanaal suggereert de man opnieuw dat hij deuren kan openmaken.