Door politie neergeschoten man medisch opgegeven

10

De 41-jarige man uit Oss die zaterdag door twee politiekogels werd getroffen, is medisch opgegeven. De vitale functies van Rupert L. weigeren, zo heeft het ziekenhuis aan de familie laten weten en verwacht wordt dat hij woensdag nog komt te overlijden.

De man werd zaterdag neergeschoten in de Eindhovense Wassenaarstraat toen hij een agente zou bedreigen die op een melding van huiselijk geweld afkwam. De man was net twee dagen eerder uit voorarrestontslagen. Hij is een bekende van de politie maar volgens zijn advocaat Mark Nillesen geen grote crimineel. De man heeft een agressieprobleem dat vooral tegen politie naar buiten komt.

De politievakbond ANPV sprak vorige week van noodweer. En als de politie de beschikking zou hebben gehad over een taser, had ze zaterdag niet hoeven te schieten. Dat zei Hans Schoones, namens ANPV.

De raadsman van het slachtoffer zei dat het neerschieten haast in koelen bloede is gebeurd. ,,Daar heb ik gewoon geen woorden voor”. En: ,,Dat is echt buitenproportioneel. Noodweer of niet: deze agenten zijn opgeleid om zorgvuldig met een vuurwapen om te gaan. Dat zie ik hier niet gebeuren.