Dossier oude zedenzaak Brech duikt alsnog op

Bijzondere ontwikkeling in de zaak-Nicky Verstappen: de politie heeft alsnog stukken gevonden van de oude zedenzaak waarbij verdachte Jos Brech in de jaren ’80 betrokken was. Hij betastte twee jongens in het bos, volgens de recherche. Het dossier zou onvindbaar zijn, maar is nu toch opgedoken.

 

De stukken worden toegevoegd aan de lopende strafzaak. ,,Na onderzoek blijkt dat het dossier van de ontuchtzaak niet vernietigd is”, meldt het Openbaar Ministerie vanmiddag. Justitie vond het dossier terug in de archiefbewaarplaats in Zwolle. ,,Het bevat informatie over de ontuchtzaak uit 1985 en een incident uit 1984.” Volgens een oud krantenbericht ging het een incident in 1984 ook over ontucht met twee jongens.

Jos Brech wordt na een dna-treffer verdacht van betrokkenheid bij de dood en het misbruik van de jongen die op 11-jarige leeftijd in augustus 1998 overleed.

Het was al bekend dat Limburger Brech als twintiger betrokken was bij een zedenzaak. Brech betastte volgens de rechercheur in 1985 twee jongens in het bos van Wijnandsrade, zo vertelde de oud-politieman tegen deze website. De verdachte biechtte de oude zaak zelf ook op toen hij in 2001 als getuige gehoord werd in het tweede onderzoek naar Nicky’s dood.

Maar politie en justitie konden daarvan geen dossiers of stukken terugvinden. Tot nu.

Opsteker

Dat de oude kwestie nu aan de zaak wordt toegevoegd, zal het Openbaar Ministerie als een opsteker beschouwen. Tot dusver dreigde voor justitie een zware dobber: de honderd procent dna-treffer alleen is volgens experts niet genoeg voor een veroordeling. Ook zwakte de raadkamer van de rechtbank de verdenking al af van moord naar doodslag. De 56-jarige Limburger wordt ook verdacht van misbruik en ontvoering van Nicky.

Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen.

Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. © Politie