Drugsbaron de Zwarte Cobra komt van VS naar Nederland

rr

De meermalen voor drugshandel veroordeelde crimineel Henk R., alias de Zwarte Cobra, komt na jarenlang touwtrekken tijdelijk terug naar Nederland. Hij zit nu een straf in de Verenigde Staten uit.

Boete van miljoen dollar
De rechtbank in New York veroordeelde de Zwarte Cobra in januari 2006 tot twintig jaar cel en een miljoen dollar boete. Hij kreeg dit vonnis voor het voornemen om een miljoen xtc-pillen naar New York te smokkelen.

R. komt volgens zijn advocaat Mark Teurlings naar Nederland, omdat hij hier berecht gaat worden voor zijn rol in het liquidatieproces Passage en om in die megazaak te getuigen. Al jarenlang probeert Teurlings de Amerikaanse autoriteiten te bewegen om R. zijn straf in Nederland te laten uitzitten, maar de Amerikanen wilden hem tot nu toe niet aan Nederland overdragen. 

Drugsbaron
Al in 2004 was er een briefwisseling tussen de VS en Nederland over de uitlevering van drugsbaron Henk R., alias de Zwarte Cobra. Uit deze correspondentie blijkt dat de VS bewust geen beroep wilde doen op Nederland voor de arrestatie van R. wegens de langdurige juridische procedures in Nederland.

Terug naar VS
Nu komt de Zwarte Corbra dus toch naar hier. Na het proces in Nederland moet hij in principe nog terug naar de VS om de rest van zijn straf uit te zitten.