Drugsplan misdadig trio loopt vreselijk uit de hand

media_xll_3636262

De 57-jarige Gerrit uit Honselersdijk bedacht met zijn zoon en een vriend een slim plannetje. Ze zouden een partij drugs achterover drukken door net te doen of ze waren overvallen. Om het echter te maken zou pa een paar klappen krijgen. Maar dat Gerrit zelfs dood ging, dat hadden ze niet bedacht.

Die meneer was helemaal kapot geslagen.

Een getuige over Gerrit B.

Bij de rechtbank in Den Haag bleek gisteren voor het eerst wat er nu echt aan de hand is geweest op 18 augustus 2015. Op die dag leverde zoon Benny B. (28) zijn vader zwaargewond af in een Haags ziekenhuis, waar hij drie weken later overleed. De politie arresteerde meteen de  Haagse Benny, maar deze hield zijn kaken stijf op elkaar.

In november werd Jimmy K. (35) aangehouden voor de dood van vader Gerrit. Jimmy K. was een goede vriend van Benny. Vader Gerrit, eigenaar van een transportbedrijf, was voor hem als een tweede vader. Pas nadat deze Jimmy, afkomstig uit Emmeloord, was gaan praten, deed ook Benny zijn mond open. Beide mannen hadden hun eigen lezing over de fatale afloop van wat ze zelf zo’n mooi plannetje vonden.

Dope
Het begon met een partijtje hasj dat pa, Benny en Jimmy in Noorwegen zouden afleveren. ‘Zouden’, want het drietal bedacht dat ze liever zelf de opbrengst van de partij wilde houden door de drugs achterover te drukken en in Nederland te verkopen.

Om te voorkomen dat ze andere criminelen achter zich aan zouden krijgen, zouden ze net doen of ze waren overvallen.  Zoon en vriend zouden pa een paar tikken geven om het echter te laten lijken. Vader waarschuwde zelfs al zijn dochter dat hij vermoedelijk binnenkort wel een poosje in het ziekenhuis zou komen te liggen.

Dat hun snode plan zo’n fatale afloop zou krijgen, dat had het drietal ongetwijfeld niet verwacht. Een getuige die vader Gerrit zag nadat hij in elkaar is geslagen, omschrijft het bij de politie als ‘die kon niet meer praten. Die meneer was helemaal kapot geslagen’.

Wie de dodelijke klappen heeft uitgedeeld is nog een raadsel. Benny zegt dat hij het niet is geweest. Het was een mooi plan, beweert hij, maar toen het uiteindelijk zo ver was, kon hij domweg zijn vader geen pak slaag geven. In zijn verklaring wijst hij Jimmy aan als de schuldige.

Ritje
Maar Jimmy ontkent dat hij de transporteur heeft omgebracht. Tijdens het laatste ritje met zijn drieën zou hij om 23.00 uur in hotel De Witte Bergen bij Eemnes zijn achtergebleven. Zijn advocaat Juriaan de Vries vertelde gisteren dat camerabeelden deze lezing bevestigen. Ook waren in Jimmy’s auto geen bloedsporen te vinden.

De strafpleiter vroeg daarom gisteren aan de rechter om K. tot de inhoudelijke behandeling van het proces vrij te laten. Daar ging de rechter niet mee akkoord.

Onduidelijk is ook nog waar de partij drugs is gebleven. Was het al verkocht? Daar heeft het alle schijn van, want bij zijn arrestatie had B. ruim 12.000 euro in bezit. Of ligt het toch nog ergens opgeslagen? Er is maar een ding zeker: de politie heeft het in elk geval niet in beslag genomen.

Over drie maanden wordt de rechtszaak voortgezet.