Duo Posbankmoord in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar

Souris R. en Frank S. zijn vanmiddag in het hoger beroep van de zaak Posbankmoord veroordeeld tot celstraffen van 18 jaar voor de dood van huisschilder Alex Wiegmink in 2003. Dat is hoger dan de eis van OM.

Frank S. (rechts) en Souris R. (tweede van links) tijdens een zitting in de zaak Posbankmoord.

Frank S. (rechts) en Souris R. (tweede van links) tijdens een zitting in de zaak Posbankmoord. © ANP

De rechtbank veroordeelde R. (44) uit Veghel in 2017 nog tot zestien jaar voor het doden van Alex Wiegmink op de Posbank in Rheden in 2003. Medeverdachte S. (56) uit Boekel kreeg veertien jaar cel. Tegen het duo was toen dertien jaar celstraf geëist. Zij gingen tegen de straf in beroep. Daarin kreeg S. net als R. een eis van zestien jaar cel aan zijn broek.

In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie tegen beiden zestien jaar cel, wegens gekwalificeerde doodslag. Het hof acht moord bewezen en legde daarom een hogere straf op.

De 44-jarige huisschilder Alex Wiegmink uit Drempt werd op 20 januari 2003 doodgeschoten. Hij was na een schildersklus in Arnhem nog even een rondje gaan rennen over de Posbank, maar kwam niet meer thuis in het Achterhoekse Drempt. Zijn lichaam werd niet veel later verkoold teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp. De twee Brabanders S. en R. die dag ook op de Posbank om een auto te stelen. Ze hadden hun oog laten vallen op de Opel van Wiegmink.

Dood spoor

Jarenlang leek de zaak op een dood spoor te zitten, tot de politie vorig jaar opnieuw aandacht vroeg voor de moord. Frank S. meldde zich in november uit gewetensnood met een bekentenis en een spijtbetuiging. Medeverdachte Souris R. kon korte tijd later ook worden gearresteerd.

De aanklager stelde eerder al dat beide verdachten door hun nauwe samenwerking even verantwoordelijk zijn voor de dood van Wiegmink. Wie het fatale schot heeft gelost, is niet duidelijk geworden, maar doet er volgens de aanklager niet toe. ,,Ze zijn samen en allebei gewapend op pad gegaan om een auto te stelen. Ze zijn samen de confrontatie aangegaan met het slachtoffer en hebben beiden geschoten.”

De nabestaanden van Wiegmink waren vanmiddag aanwezig bij de uitspraak. Dat gold niet voor Frank S. en Souris R.

Hardlopers leggen bloemen bij een houtsculptuur op de Posbank, ter nagedachtenis aan Alex Wiegmink.

Hardlopers leggen bloemen bij een houtsculptuur op de Posbank, ter nagedachtenis aan Alex Wiegmink. © AD/Marc Pluim