Echtgenote veroordeeld voor moord op olympisch medaillewinnaar

10De vrouw van David Laut, bronzen medaillewinnaar op de Spelen van 1984 op het onderdeel kogelstoten, is veroordeeld voor het vermoorden van haar echtgenoot. Jane Laut claimt ze uit zelfverdediging schoot na jaren van misbruik, maar door de veroordeling moet ze nu mogelijk voor vijftig jaar de gevangenis in, zo meldt┬áESPN.Haar advocaat, Ron Bamieh, en familieleden begrijpen niets van het vonnis. ,,We dachten dat de rechters snapten dat er sprake was van huiselijk geweld. Ze heeft al genoeg moeten doorstaan.”

David en Jane Laut waren 29 jaren getrouwd toen zij hem op 27 augustus 2009 doodschoot. De advocaat van de vrouw betoogde dat ze was geslagen op die avond en eigenlijk al gedurende haar hele huwelijk. ,,Hij sloeg haar hoofd tegen de muur en dreigde haar en hun 10-jarige zoontje dood te schieten.”

Jane heeft verklaard dat haar man voor het eerst geraakt werd door een kogel toen ze vochten om het pistool. ,,Ze kreeg het pistool te pakken en schoot, zonder te kijken, zonder te richten. Hij bleef maar aanvallen en stopte niet.”

De officier van justitie noemt de schietpartij moord, omdat David Laut zes keer is geraakt door kogels, waaronder eenmaal in de achterkant van het hoofd. Daarnaast zou Jane bij elk schot de haan opnieuw moeten spannen, omdat het geen automatisch geweer was. Jane zou uit zijn op geld van de verzekering ter waarde van driehonderdduizend dollar en hebben gelogen tijdens het politieonderzoek.