Ex-gedetineerde schrijft boekje over het leven na de gevangenis

Geen huis, geen geld, maar wel een strafblad. Hoe red je het als je de gevangenis mag verlaten. Ex-gedetineerde Hugo Bergveen schreef er een boekje over.

Woning, werk en wederhelft luidt de titel van het boekje dat vrijdag in het Gevangenismuseum in Veenhuizen wordt gepresenteerd. De locatie is geen toeval, want Hugo Bergveen, een pseudoniem, doet er vrijwilligerswerk bij de collectieregistratie.

Werk werd dus vrijwilligerswerk. Bergveen was 63 jaar toen hij zijn gevangenisstraf van vier jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, er op had zitten.

Met zijn achtergrond en leeftijd nagenoeg kansloos voor een betaalde baan. Zeker in begin 2014 toen het nog crisis was. En zeker in Winschoten en omgeving waar de krimp was toegeslagen.

Seniorenwoning met klapstoel onder de douche

In Winschoten vond hij een betaalbaar huurhuisje van de woningstichting, ,,Waarvoor niemand in de rij stond. Een seniorenwoning met klapstoel onder de douche en overal handgrepen. Het viel alleszins mee.” Hij woont er nog.

Met de Wederhelft wil het niet vlotten. ,,Eigenlijk durf ik niet”, schrijft Bergwijn. Dat is niet onlogisch, omdat hij na oplopende problemen in zijn bedrijf geen andere uitweg zag dan zijn toenmalige echtgenote en zichzelf van het leven te beroven.

Dat mislukte en hij belandde in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen. Over zijn detentie schreef Berghuis eerder het boekjes Bajes voor Beginners. Zijn nieuwe uitgave is daar een vervolg op: het leven na de gevangenis.

Ik was gescheiden, had megaschulden, geen geld, geen werk

Hij liep tegen diverse problemen aan. Het begon al toen hij de deur van de gevangenis achter zich dicht trok. ,,.Ik was gescheiden, had megaschulden, geen geld, geen werk en een detentieverleden. Ik had gelukkig een woning, vele anderen hebben dat niet. Zij zijn aangewezen op het Leger des Heils of de daklozenopvang.”

Gezien de geringe kans op een baan in loondienst stimuleerde de jobcoach van het UWV Berghuis om zijn adviesbureautje nieuw leven in te blazen. Maar hij zat in de schuldsanering en dan is een eigen bedrijf uit den boze.

,,Wat de één van harte aanmoedigt, verbiedt de ander. Mijn schuldeisers kunnen niet profiteren van mijn enige kans nog iets van een arbeidsinkomen te genereren.” Hij redde zich met 45 euro per week.

Bent u in aanraking geweest met Justitie?

Berghuis moest van de schuldsanering ook een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Toen hij het vakje ‘Bent u in aanraking geweest met Justitie’ met ja had aangekruist, wilde zijn maatschappij hem niet verzekeren.

,,Ik was er meer dan dertig jaar verzekerd geweest, had netjes alle premies betaald en nooit iets gedeclareerd. Ik werd afgeserveerd als een onaanvaardbaar risico.”