Familie verdachte beveiliger kluisjesroof bang voor wraak gedupeerde criminelen

Het gezin van de Roosendaalse EBN-beveiliger die wordt verdacht van betrokkenheid bij de kluisjesroof in Oudenbosch, staat doodsangsten uit. De familie is bang dat zware criminelen die miljoenen zijn kwijtgeraakt door de roof en dit verlies niet bij de verzekering kunnen claimen, verhaal komen halen.

 

Dat zegt advocaat Ziya Yeral van verdachte Agron K (45). ,,Zijn vrouw doet ’s nachts geen oog dicht en houdt ook overdag alle deuren en ramen op slot. Ze is doodsbenauwd dat criminelen die geld in de kluisjes hadden bewaard wraak komen nemen of met geweld geld gaan terugeisen.”

Het hoeven volgens Yeral niet eens criminelen te zijn die doordraaien: ,,Ook particulieren met veel gestolen zwart geld kunnen heel geëmotioneerd reageren. Iedereen denkt dat de aangehouden beveiligers weten waar het gestolen geld is. Maar dat is niet zo.”

De raadsman benadrukt dat de familie van zijn cliënt tot dusver niet bedreigd is, maar hij wil het ‘veiligheidsprobleem’ toch met politie en Openbaar Ministerie bespreken.

112 bellen

Als verdachten of hun familie worden bedreigd of zich bedreigd voelen, kunnen ze altijd contact opnemen

Eric Passchier

Politiewoordvoerder Eric Passchier zegt dat de officier niks van bedreigingen bekend is maar dat ‘de weg naar politie en OM voor de advocaten altijd open ligt’. ,,Als verdachten of hun familie worden bedreigd of zich bedreigd voelen, kunnen ze altijd contact opnemen. En bij acute dreiging natuurlijk 112 bellen.”

Het gezin van de tweede EBN-beveiliger die is aangehouden, Johan van W. (43) uit Etten-Leur, voelt zich volgens advocaat Henk van Asselt niet bedreigd. ,,Cliënt zelf is er ook niet bang voor.”

Beide beveiligers ontkennen elke betrokkenheid bij de miljoenenkraak. Ze zouden de twee kluisjesrovers in het weekeinde van 3 en 4 maart in en uit de bank hebben gelaten, terwijl ze valse alarmmeldingen naliepen. Volgens de politie is het onder meer verdacht dat de beveiligers dat met zijn tweeën deden, terwijl ze dat volgens protocol alleen zouden moeten doen.

Koppeltjes

De advocaten zeggen EBN-bewakers in de praktijk juist heel vaak in koppeltjes werken. ,,Beveiligers die vrij zijn, helpen hun collega’s die dienst doen regelmatig, mede uit sociaal oogpunt. Daar is niks verdachts aan. Dat heeft de EBN-directeur zelf in het onderzoek bij de politie verklaard”, stelt raadsman Yeral.

EBN-beveili­gers die vrij zijn, helpen hun collega’s die dienst doen regelmatig, mede uit sociaal oogpunt. Daar is niks verdachts aan

Ziya Yeral

In het programma Opsporing Verzocht werden vorige week voor het eerst bewakingsbeelden vertoond van de kluisjesroof in de Rabobank Oudenbosch, begin maart. Op de beelden zijn zowel de bewakers, rovers als mogelijke getuigen te zien.